eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Új információk a Hableányról, ez lehet a hajóroncs sorsa

A Dunából kiemelt hajóroncs a parton várja a büntetőügy végét. Tulajdonosa pedig azt, hogy végre fizessen kártérítést a balesetet okozó hajó biztosítója.

A Mahart újpesti telephelyén, acélbakokon állva várja a büntetőügy végét a Dunából kiemelt Hableány rozsdásodó roncsa - számolt be a Blikk. A lap olvasójának fotóin is látszik, hogy teljesen megrogyott a hajótest, egy hatalmas törés van rajta. Mivel a hajóroncshoz büntetőeljárás végéig senki sem nyúlhat, ezért kamerákkal figyelik éjjel-nappal. A lap a tulajdonos ügyvédjétől úgy értesült, hogy a roncs tárolása napi 20 ezer forint, amit a bűnügyi költségbe számítanak bele.

– A hajó totálkáros, üzembe helyezni nem akarjuk, nem is lehet többé – mondta Sógor Zsolt, a tulajdonos Panorama Deck Kft. jogi képviselője. Úgy tudja,

vannak tervek arra, hogy a Margit híd közelében emlékhelyet alakítanak ki, amihez felhasználják a hajó orrát és harangját.

Ezt a cég is támogatja.

A jogász arról is beszámolt, hogy a balesetet okozó társaság biztosítója még nem fizette ki a kártérítést, miközben ezt már közvetlenül a baleset után meg kellett volna tennie. Hozzávetőleg 6,3 milliárd forintnyi dollárról van szó, az áldozatoknak járó pénzzel együtt. A hajótársaság vesztesége is tetemes: az ügyvéd szerint csak a hajó értéke volt minimum 70 millió forint. Az azóta kiesett bevételről még nem beszéltünk – közölte az ügyvéd.

A büntetőügy első tárgyalása március 29-én volt a Fővárosi Törvényszéken. Az előkészítő ülésen a Viking kapitánya, Jurij C. nem ismerte el a bűnösségét. Az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt vádolja a kapitányt.

A dunai katasztrófáról korábbi híreinket ITT találja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 17. 21:56
×
×
×
×