eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: nationalzoo.si.edu / Roshan Patel

Az egész országot ragadozómentesítik a kivik kedvéért

Elkezdődött az egész országra vonatkozó ragadozómentesítési program Új-Zélandon, hogy megmenthessék az erősen veszélyeztetett, a szigetország nemzeti állatának számító kiviket. A programban az iskolások és a kies helyekre eljutó biciklisek is részt vesznek.

Egy nagyszabású természetvédelmi programnak köszönhetően éveken belül ismét fészkelnek majd a kivik Wellingtonban, ahonnan több mint száz éve eltűntek az Új-Zéland szimbólumának számító madarak - írta meg a The Guardian.

A szigetországban 68 ezer kivi él, de számuk egyre fogy, évente 2 százalékkal csökken a számuk. Száz évvel ezelőtt még milliószámra éltek kivik Új-Zélandon, de a röpképtelen madarak a kutyák, macskák, oposszumok és patkányok zsákmányává váltak, populációjuk drasztikusan csökkent.

Wellingtonban városszerte ragadozócsapdákat helyeznek ki, hogy az országos tervvel összhangban 2050-re az ország egész területét mentesítsék a ragadozóktól.

A természetvédők szerint hamarosan elérkezik az idő, hogy a félénk, éjszakai madárfajt visszatelepítsék a fővárosba. "Nagyon szeretnék a kivi hangjára ébredni" - mondta Justin Lester wellingtoni polgármester, aki nagy támogatója a ragadozók kiszorításának a városból.

A küzdelemben az iskolások is részt vesznek: csapdákat állítanak fel az iskolák udvarán, a hegyi kerékpárosok pedig az elhagyatott vidékeken helyeznek ki csapdákat és ellenőrzik azokat.

A természetvédelmi programban Wellington környékén 20 ezer hektárnyi köztulajdonú és magánbirtokon fogják össze a ragadozókat a következő három évben, hogy megkezdődhessen a kivi visszatelepítése. Ha sikeres lesz a program, újabb madárfélével gazdagodik az új-zélandi főváros állatvilága, mivel

a korábbi programoknak köszönhetően a nesztorpapagáj, a kereru és a sólyom is visszatért már a városba.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×