eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Magyar útlevelekkel üzletelt a bűnbanda

Hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség egy kilencfős - hamis magyar útlevelek kiállíttatásával foglalkozó - bűnszervezet ellen - közölte a vádhatóság.

A Baranya Megyei Főügyészség közleménye szerint a bűnözői csoport korábban honosítási eljárás során magyar állampolgárságot szerzett személyek okmányait, adatait használta. Azokat tőlük megvásárolták, illetve - más, illegális módon - megszerezték, meghamisították.

A vád szerint az elkövetők ezen okmányokkal igényeltek magyar útleveleket külföldiek részére kormányhivatalokban. A tisztviselők közreműködésével a külföldi állampolgárok más személyek adataival, de saját arcképükkel és ujjlenyomatukkal szereztek valótlan tartalmú útleveleket.

A tájékoztató arra is kitért, hogy a bűnszervezet tagjai a feladatokat felosztották egymás között: voltak, akik az okmányok beszerzésében, külföldiek beszervezésében és szállításában működtek közre. A bűnözői csoport közvetítő tagjai a megvesztegetett kormánytisztviselőkkel tartották a kapcsolatot - részletezte az ügyészség.

A bűnszervezet tagjai tavaly januárban és februárban 49 külföldi részére készíttettek magyar útlevelet Pécsett; a közreműködésért a kormányhivatalnok személyenként 80 eurót kapott.

A külföldiek 10-12 ezer eurót fizettek egy-egy valótlan útlevélért. A nyomozás során mintegy 96 ezer eurót, 16 millió forintot, illetve nagy értékű gépjárműveket foglaltak le.

A csoportot az ügyészség mintegy száz rendbeli bűncselekménnyel vádolja. Ezek közül a legsúlyosabb kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, mivel azonban azokat bűnszervezetben követték el, a büntetés felső határa 24 év - közölték.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×