eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Tompaorrú krokodilok keltek ki a Szegedi Vadasparkban

Tompaorrú krokodilok (Osteolaemus tetraspis) bújtak ki a tojásból a Szegedi Vadasparkban, az állatkertben ez az első alkalom, hogy a tenyészpár saját maga költötte ki kicsinyeit - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A Szegedi Vadaspark 2008 óta vesz részt a tompaorrú krokodilok európai törzskönyvi programjában. A hüllők tenyésztése sikeres volt, és akadt olyan esztendő, amikor - az állatkertek nemzetközi adatbázisának (ISIS) adatai szerint - csak a Tisza-parti városban keltek ki fogságban törpe krokodilok.

A gondozók korábban "biztosra mentek", és a tojásokat kiásták az anyaállat által épített költődombból, majd keltetőbe helyezték. A törzskönyvi program vezetője Szegeden járva azonban alkalmasnak találta a krokodilok bemutatóhelyét arra, hogy akár ott is kikeljenek krokodilok.

A próbálkozás sikerrel járt, és a gondozók az egyik reggel három egészséges krokodilfiókát fedeztek föl a medencében, a tojásmaradványok mellett. Kikelésük után az apró hüllőket anyjuk vitte a vízhez, és a szülök azóta is gondozzák őket, ahogy az a krokodilféléknél szokás. Fejlődésüket a látogatók is követhetik, a teljes krokodilcsalád megfigyelhető az állatok bemutatóhelyén.

A tompaorrú krokodil az egyik legkisebb növésű krokodilféle, testhossza 150-190 centiméter, tömege 22-30 kilogramm. A mérete ellenére tekintélyt parancsolóan erőteljes testfelépítésű hüllő Nyugat- és Közép-Afrika trópusi területein él, elsősorban halakkal táplálkozik. A kicsinyek apró állatokat, gerincteleneket és kishalakat esznek, kezdésként a gondozók rovartáplálékot biztosítanak számukra.

A legtöbb krokodilt a bőréért irtják, jobb esetben tenyésztik. A tompaorrú krokodil e célra nem hasznosítható, azonban húsát szívesen fogyasztják, és emiatt vadásszák is, veszélyeztetettségének ez az egyik fő oka, számuk ma már a különböző becslések szerint csupán 25 és 100 ezer tehető. A világ állatkertjeiben közel kétszáz egyede él.

Címlapról ajánljuk
Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

A megtermelt élelmiszerek több mint harminc százaléka a szemetesbe kerül, miközben napjainkban már a fejlett országok szegényebb polgárai is kénytelenek lejjebb adni fogyasztásuk mennyiségéből vagy minőségéből – mondta az InfoRádióban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője. Dexler Dóra figyelmeztetett: nem jó az sem, ha csak a spórolásra gondolunk, mert a legolcsóbb élelmiszer nem feltétlenül a legjobb minőségű.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×