eur:
400.62
usd:
369.11
bux:
74504.31
2024. október 21. hétfő Orsolya

Sorozatgyilkosok elfogásában segíthetnek a méhek

A méhek virágporgyűjtési szokásai segíthetnek megoldani a sorozatgyilkosságokat - vélik brit kutatók. A szakértők szerint, ahogy a méhek nem közvetlenül a kaptáruk közelében keresgélik a táplálékot, úgy a bűnözők sem saját lakásuk környékén végeznek áldozatukkal.

A táplálékot nem a kaptár közvetlen közelében keresgélik a méhek: "védőzónát" alkotnak, amelyen belül érintetlenül hagyják a virágokat, így megnehezítik a kast kereső ragadozók és a paraziták dolgát. Ez a viselkedés nagyon hasonlít a sorozatgyilkosoknál megfigyeltre, akik hasonlóképpen cserkészik be áldozatukat.

A legtöbb gyilkosság az elkövető otthonának közelében történik, de nem annak közvetlen környezetében: a gyilkos tart attól, hogy valaki, akit ismer, észreveheti - magyarázta Nigel Raine, a University of London munkatársa, akinek csapata különböző színű számokkal jelöli meg a méheket, majd követi őket a kastól a virágokig.

A méheknek sokkal egyszerűbb az agyuk, így sokkal könnyebb azt megérteni, hogyan közelítik meg a virágokat, mint egy sorozatgyilkos komplex gondolatait - magyarázta Raine doktor.

A londoni kutatócsapat nemcsak a gyilkossági ügyek hatékonyabb vizsgálata miatt elemzi a méhek szokásait.

A méhek nagyon fontosak az élővilág és az emberek számára, hiszen a növények legnagyobb részét ők porozzák be. Meg kell érteni ezt a folyamatot, hiszen egyre többen maradnak táplálék nélkül - magyarázta Nigel Raine.

Címlapról ajánljuk
Csak megrendezték - ez a legvadabb hiedelem a Fico-merényletről

"Csak megrendezték" - ez a legvadabb hiedelem a Fico-merényletről

A szlovákiai SCIO ügynökség felmérése szerint minden hetedik szlovák állampolgár úgy véli, hogy a Robert Fico miniszterelnök elleni merénylet valójában meg sem történt. A kormányfő közben cáfolta azokat a híreket, melyek szerint jelentést kért a szlovák titkosszolgálattól az ellene májusban elkövetett merényletről.

Kaiser Ferenc: Ukrajna néhány atomtöltettel nem tudja megijeszteni Putyint

Ukrajna néhány héten belül atomfegyvereket állíthat elő, ha Oroszország úgy dönt, megkísérel egy újabb offenzívát Kijev ellen – állította a Bildnek egy magas beosztású ukrán tisztviselő. Az ukránok szerint megvan az anyag és a tudás az atomfegyverek előállításához. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban azt mondta: Ukrajna valóban tudna nukleáris fegyvert építeni, Oroszországgal azonban nem tudná felvenni a versenyt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Már hétfő korán reggel bántják a forintot

Már hétfő korán reggel bántják a forintot

A múlt hét második felében erősödni tudott a forint, rövid időre át is vitte a 400-at felülről az euróval szemben, ám végül visszatért a fontos szint fölé. Ezt a hetet is 400 felett kezdi a jegyzés az euróval szemben, ám nem sokkal az európai piacnyitás után már gyengülést látunk. A hét sok olyan esemény történik, ami jelentős mozgásokat hozhat a forint piacán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×