eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga

Korrupcióval a szabályos közlekedésért

Oroszországban a korrupció is elősegíti a közlekedési szabályok betartását - állítja a The Moscow Times című angol nyelvű orosz napilap. A bírságok megemelése miatt ugyanis többet kell fizetni a rendőrnek, hogy félrenézzen, így érdemes megállítani a kisebb vétséget elkövetőket is.

Január 1-től jelentősen megszigorították a közlekedési szabálysértések büntetését Oroszországban: megemelték a bírságokat és a bizonyos esetekben ugyancsak kiszabható elzárás idejét. Ez viszont arra indítja a közlekedési rendőröket, hogy a kisebb szabálysértésekért is megállítsák az autókat.

Leonyid Olsanszkij, az Orosz Autósok Mozgalma elnevezésű szervezet elnökhelyettese szerint a büntetés elengedése fejében általában a kiszabott bírság felével szokták megvesztegetni a rendőrt. Eddig a biztonsági öv nélkül való vezetés bírsága 100 rubel volt, s a rendőrök 50 rubelért (350 forint) nem tartották érdemesnek megállítani az autósokat.

Január 1. óta a bírság 500 rubel (3500 forint), a rendőrnek így az íratlan szabályok értelmében mintegy 1750 forintnyi kenés jár, s ezért már meg fogják állítani az öv nélküli autósokat, akik ezt tudván, inkább bekötik magukat.

A rendőrök okozzák a dugókat

Az elzárás megúszása jóval drágább: ilyenkor legalább 2-5 ezer rubelt - mintegy 14-35 ezer forintot - kell adni az eljáró rendőrnek. Elzárás kiszabható többek között ittas állapotban, vagy jogosítvány nélkül való vezetés, a vérvétel megtagadása, vagy például a baleset helyszínének elhagyása miatt. (Oroszországban minden közlekedési balesethez rendőrt kell hívni, amiért minden baleset helyszínén órákra eldugul a forgalom, mire megérkeznek a rendőrök.)

A moszkvai taxisok már eddig is esküdtek rá, hogy a fővárosban uralkodó örökös dugókat a közlekedési rendőrök okozzák, illetve tartják fenn, mivel például ahelyett, hogy segítenék a dugók eloszlását, inkább a torlódást okozó ponttól néhány tíz méterre azt lesik, hogy ki fordul vissza szabálytalanul, hogy azt aztán megsápolhassák.

A taxisok szerint a rendőröknek nem lenne miből megélni, ha a forgalmat úgy szerveznék, hogy az autósok ne kényszerüljenek szabálysértésekre.

Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×