Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 6. szombat Miklós
Balogh László és Kis Roland, a gyulai Kézműves Cukrászda cukrászmesterei (b-j) előttük a DCJ stílusgyakorlat torta, Magyarország tortája az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepének rendezvényeit beharangozó sajtótájékoztatón az Országház Vadásztermében 2025. július 31-én. Az eseményen bemutatták Magyarország cukormentes tortáját és az idei Szent István-napi kenyeret.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Magyarország születésnapi tortáját mindenki megkóstolhatja

"Dobostorta 140” témakörben hirdette meg idén a cukrász szakmai szervezet a Magyarország Tortája versenyt, Dobos C. József munkássága és ikonikus remekműve előtt tisztelegve. Nehezítésképpen a cukrászoknak hazai gyümölcsök, fűszerek, borok közül is választaniuk kellett, ilyen volt például a zsálya vagy a csombor, a furmint vagy a kadarka, illetve a berkenye vagy a birs. A 34 torta közül a gyulai Kézműves Cukrászda "DCJ STÍLUSGYAKORLAT” nevű tortája nyert. A részletekről az InfoRádió Erdélyi Balázst, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökét kérdezte.

A nyertes tortát augusztus 19-től a Magyar Ízek Utcája rendezvényen és az ország 500 cukrászdájában lehet megtalálni.

A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke az InfoRádióban elmondta: "idén ünneplünk egy nagyon szép évfordulót, 140 évvel ezelőtt jelent meg a dobostorta először a nagyközönség előtt, és Dobos C. Józsefhez, valamint a tortához is ezer szállal kötődik ipartestületünk. 1906-ban, amikor nyugdíjba ment a mester, az akkor megalakult Magyar Cukrász Ipartestület elődjének ajándékozta az addig titkos receptet. Mindenképpen szerettünk volna szépen és tiszteletteljesen megemlékezni az évfordulóról, így a Dobostorta 140 tematikával írtuk ki az idei versenyt."

A versenyzőknek a dobostorta jellegét adó alapanyagokat kellett felhasználniuk a tortájukban: tojást, cukrot, karamellizált cukrot, vajat, a vaníliát és étcsokoládét.

Emellé még nehezítésként három alapanyagkosarat is felajánlottak nekik, ezek közül kettőből kellett választaniuk – tette hozzá Erdélyi Balázs. Az egyik a Kárpát-medencében őshonos fűszereket tartalmazta, a másik az őshonos magyar gyümölcsöket, a harmadik pedig a hungarikum pálinkákat vagy a Kárpát-medencében őshonos szőlőfajtákból készült borokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. december 5. 21:40
×
×
×
×