Infostart.hu
eur:
382
usd:
327.96
bux:
109296.08
2025. december 5. péntek Vilma
májkrém reggeli vacsora
Nyitókép: Pixabay

A magyarok egyik kedvenc ételénél találtak hibákat

Összesen 37 májkrémet vizsgáltak a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, akik 13 terméknél állapítottak meg jelölési problémát, ugyanakkor biztonsági és élelmiszerminőségi hiba nem merült fel.

A tesztben szereplő termékek mindegyike a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott minimum 25 százalék májtartalommal rendelkező májas/májkrém csoportba tartozott. A termékek meghatározó összetevője 21 esetben a sertésmáj, 16 májkrémben pedig a csirkemáj volt. A tesztben 17 magyar és 20 külföldi előállítású termék vett részt, kiszerelésük 48 és 400 gramm között mozgott.

A Nébih laboratóriumaiban végzett élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként többek között a kalcium-, fehérje-, glutaminsav-, valamint nehézfémtartalmát ellenőrizték. Élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak.

A májkrémek közül 13 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak: szabálytalanságokat

főként az összetevők feltüntetésével, valamint a tápértékjelöléssel kapcsolatban állapítottak meg

a szakemberek. Például két májkrémnél a zsírtartalom mért és jelölt értéke nem egyezett meg. A feltárt hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult, a Nébih felügyelői élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, melyek együttes értéke mintegy 650 ezer forint.

A részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.05. péntek, 18:00
Bódis László
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×