eur:
400.05
usd:
368.85
bux:
74408.89
2024. október 18. péntek Lukács
Nyitókép: Unsplash

Bútorfelújítás otthon: Lehelj új életet a régi bútorokba! (x)

A régi bútorok javítása és felújítása nagyon felkapott lett az utóbbi években. Nemcsak asztalosok vagy kárpitosok, hanem amatőr rajongók is javítgatják már a nagymama régi bútorát. Miért ne vágj hát bele te is? Lehelj új életet a használt darabokba, és hagyd, hogy a régi minőség új életre kapjon!

Lehet, hogy most éppen a homlokodat fogod, és azon tűnődsz, miért kellene bajlódnod valaminek a javításával, amit kényelmesen megvehetsz akár újonnan. Íme néhány ok, amiért a régi darabok felújítása nagyon is megéri.

Eredetiség

A design és a lakberendezés szerelmesei különböző vásárokat és börzéket látogatnak, és hatalmas összegeket fizetnek azért, hogy otthonukat vintage bútorokkal rendezzék be. Amikor azonban egy régi bútordarabot újítasz fel, teljesen eredeti elemet kapsz otthonodba. Még csak nem is kell ragaszkodnod a bútorok eredeti megjelenéséhez, pontosan a saját ízlésed szerint alakíthatod át azokat.

Személyes kapcsolat

A régi bútorok javításának másik oka lehet a hozzájuk fűződő szentimentális kapcsolat. Egy olyan bútordarab, amely valaha egy szerettünké volt, vagy amelyhez kedves emlékek kötődnek, érzelmi értékkel bírhat. A személyes kapcsolat gyakran nagy motiváció a felújításhoz.

Minőség és tartósság

Az igazán jó minőségű bútorok évtizedekig szolgálhatják családod, megvásárlásuknál azonban mélyebben a pénztárcába kell nyúlni. Ha azonban felújítasz egy régi, tartós bútordarabot, jelentősen alacsonyabb áron sokat nyerhetsz. A minőségi tömörfa darabok ugyanis hosszú évekig kitartanak, és generációkon át használhatók.

Hogyan válasszunk felújításra szánt bútorokat?

Ha szép bútorokat örököltél, vagy a padláson találtad őket, mondhatni félig-meddig nyert ügyed van. Ellenkező esetben egy kicsit jobban bele kell magad ásnod a keresgélésbe. Próbálj meg kérdezősködni a barátoknál vagy a szomszédoknál, vagy menj el egy bútorbörzére vagy bolhapiacra. De mindig érdemes megnézni a bútorokat, mielőtt megveszed őket, mivel egyes darabok nem alkalmasak felújításra.

Hogyan lehet felismerni a restaurálásra alkalmatlan bútorokat? Egyértelműen olyan bútorokról van szó, amelyek súlyosan sérültek, például töröttek vagy nagy repedések vannak a felületükön. A szúféreggel erősen fertőzött bútorok sajnos szintén alkalmatlanok. Míg a kevésbé fertőzött faanyaggal lehet foglalkozni, a kiterjedt károsodás szakemberek kezébe, vagy legrosszabb esetben egy bontóba való.

Az alapvető felújításhoz kövesd a következő 4 lépést:

1. Tisztítás

Először is, a bútoroknak szennyeződésmentesnek kell lenniük. Egy pamutkendő és meleg, szappanos víz jó szolgálatot tesz. A szűkebb helyekre használj régi fogkefét, a nagyobb szennyeződésekhez pedig mosogatószivacsot. Kerüld azonban a közönséges tisztítószereket, mivel azok károsíthatják a bútor felületét.

2. Csiszolás

A régi festéket el kell távolítani a bútorokról. Attól függően, hogy milyen vastag az eredeti festék- vagy lakkréteg, válaszd meg a csiszolópapír durvaságát. A vastag festékrétegeket valószínűleg elektromos csiszológéppel kell eltávolítani.

3. Lyukak javítása

A következő lépésben alaposan vizsgáld meg a bútort, hogy feltárd az esetleges repedéseket, horpadásokat és egyéb kisebb hibákat. Ezeket ezután gittel javítjuk ki, majd finom csiszolópapírral újra csiszoljuk.

4. Festés

A legfontosabb dolog a felületi bevonat helyes megválasztása. Attól függően, hogy természetes fa megjelenést szeretnél-e, vagy inkább a színes kialakítást részesíted előnyben, választhatsz lakk, festék vagy pác között. Fordulj segítségért bármelyik hobbibolt eladójához, hogy megtudd, melyik felületkezelés lesz a legmegfelelőbb. Ha ecsettel dolgozol, kövesd a fa szemcsézettségének irányát. A festéket egyenletes rétegekben vidd fel, a rétegeket pedig hagyd alaposan megszáradni.

Kész is. Az alapfelújítást elvégezted. A bútorok típusától függően folytathatod a régi rögzítőelemet cseréjével, új fogantyúk becsavarásával stb. A bútorok kárpitozása egy külön fejezet, amely nagy szakértelmet és precizitást igényel. Itt azonban lehetőség van kárpitos cégek szolgáltatásainak igénybevételére, amelyek garantálják a kívánt eredményt.

Felújított bútorok használata

A felújított bútorok tökéletesen alkalmasak nyaralók és faházak berendezésére, de természetesen modern belső terekben is használhatók. Ha pedig élvezed a restaurálás folyamatát, akkor hosszú távon is foglalkozhatsz ezzel a hobbival, és fokozatosan eladhatod a feljavított bútorokat. Manapság rengetegen érdeklődnek az egyedi lakberendezési tárgyak iránt.

(x)

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az ukrán elnök győzelmi tervéről: egyszerre diktátum az oroszoknak és a Nyugatnak

Kis-Benedek József az ukrán elnök győzelmi tervéről: egyszerre diktátum az oroszoknak és a Nyugatnak

Volodimir Zelenszkij több kérést, elvárást is megfogalmazott szerdai parlamenti beszédében a Nyugat felé, miközben arról nem tett említést, hogy az ukrán vezetés milyen kompromisszumokra lenne hajlandó – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő. Kis-Benedek József szerint a béketerv pontjai közül Ukrajna meghívása a NATO-ba, a nyugati fegyverszállítmányok növelése vagy a szankciók szigorítása a szövetségesek és Moszkva tetszését sem nyeri el.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 18. 09:58
×
×
×
×