eur:
400.3
usd:
366.82
bux:
74228.4
2024. október 15. kedd Teréz
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Itt van az új vasúti kedvezmény

Mostantól az eddiginél jobban járnak azok, akik magukkal viszik a kerékpárjukat.

Október 15-től az utasok számára elég lesz egy BKK-vonal- vagy gyűjtőjegy ahhoz, hogy a HÉV teljes vonalán, a fővároson belüli és kívüli szakaszon is magukkal vihessék a biciklijüket. Akár a MÁV mobilalkalmazásból vagy MÁV automatákból is vásárolhatnak hasonló árú, a HÉV teljes vonalán érvényes jegyet a biciklijükre.

Utasbarát fejlesztés valósul meg az Építési és Közlekedési Minisztérium, a MÁV-csoport és a Budapesti Közlekedési Központ megállapodása alapján, ami főleg a főváros környéki biciklis túrára készülő utasok számára jó hír, ám azok számára is, akik egy esetleges műszaki hiba vagy baleset miatt kénytelenek egy-egy alkalommal a közösségi közlekedési eszközön magukkal vinni a biciklit - írja az Origo.

Továbbra is megmarad az 500 Ft-os – HÉV-vonalak teljes hosszán érvényes – viszonylati kerékpárjegy, illetve a Kerékpár országbérlet.

A fejlesztés nem érinti a BKK-kerékpárbérlet érvényességi területét, hiszen az október 15-ét követően is csak a fővárosi szakaszon, Budapest közigazgatási határáig érvényes. A MÁV-csoport azoknak az utasoknak, akik rendszeresen biciklivel utaznak, továbbra is a kerékpár országbérletet ajánlja, mely harminc napig érvényes a MÁV-csoport, a GySEV és a BKK egyes járatain 4.950-Ft-ért.

Az új lehetőség csak a bicikli szállításának díjára vonatkozik, az utasnak azonban továbbra is kell rendelkeznie az adott szakaszra érvényes jeggyel, bérlettel vagy díjmentes utazásra jogosító igazolással!

Az utazás során egy utas csak egy biciklit vihet magával, ennek mérete pedig nem haladhatja meg a 180 x 130 x 70 centimétert (hosszúság/magasság/szélesség). A Utazás alatt a biciklit biztonságosan kell rögzíteni.

A HÉV-ek középső kocsijában az erre kialakított részén összesen négy bicikli szállítható, tekintve azt, hogy a kisebb kerekű játművek, például gyerekbiciklik vagy rollerek nem biciklinek, hanem csomagnak számítanak, így ezeket ingyenesen lehet szállítani a HÉV-en. A HÉV-megállók peronján felfestett kerékpáros piktogram jelzi, hogy melyik ajtónál lehet biciklivel felszállni. A HÉV-en is kizárólag a kijelölt helyen és kijelölt kocsikban szabad biciklit szállítani, máshol akkor sem, ha a kijelölt részre már nem fér több bicikli.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

Hogyan lehet lassítani az öregedés folyamatát? Hogyan lehet meghekkelni a biológiai óránk járását? Milyen életmód, gyógyszer, hatóanyag segíti ezeket a folyamatokat? Amíg ezt genetikai úton nem lehet megtenni, milyen egyéni megoldások vannak? Mivel élhet a hétköznapi ember és milyen dimenzióban járnak ezen a téren a milliárdosok? Látványos kísérletek, tudományos információk és gyakorlati tudnivalók keretében mutatták be a legújabb longevity trendeket a Medipredict konferenciáján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×