eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa
Nyitókép: Fajrul Islam/Getty Images

Zöldül a Váci és az Üllői - ezeket oldják meg a közösségi költségvetésből

A legnagyobb számban olyan "helyi kis ötletekre" lehetett szavazni, amelyeknek már a szavazólapon van konkrét helyszíne és maximum 50 millió forintból valósíthatóak meg.

A budapestiek döntése alapján 13 új projekt valósul meg, egyebek között konténerházak, esőkertek és margitszigeti csomagmegőrző is épül fővárosi közösségi költségvetési forrásból - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombaton.

Közleményükben azt írták: a fővárosi közösségi költségvetésben évente egymilliárd forint felhasználásáról a budapestiek döntenek. Ismertetésük szerint az idén október 7-ig tartó szavazáson több mint 29 ezer budapesti vett részt, akik öt kategóriában 175 ötletre szavazhattak. A nyertes ötleteket október 11-én a Városháza Pop-up parkban hirdették ki - tették hozzá.

A legnagyobb számban olyan "helyi kis ötletekre" lehetett szavazni, amelyeknek már a szavazólapon van konkrét helyszíne és maximum 50 millió forintból valósíthatóak meg.

A tájékoztatás szerint ebben a kategóriában a legtöbb szavazat a Váci út és az Üllői út zöldítésére, a margitszigeti és népligeti csomagmegőrző létesítésére, illetve a Móricz Zsigmond körtérhez, valamint a Keleti pályaudvarhoz kötődő kerékpáros útvonalak fejlesztésével kapcsolatos beruházás ötletére érkezett.

A szavazólapon szerepelt szintén konkrét helyszínnel rendelkező, de már maximum 120 millió forintos ötletenkénti kerettel a "helyi nagy ötletek" kategóriában szereplők közül a Margitszigetre létesítendő nyilvános illemhely, a Corvin-negyed aluljáró művészeti projektként történő megújításának ötlete, a konkrét helyszín meghatározása nélkül benyújtott ötletek közül pedig a csapadék esőkertekben történő összegyűjtésének, a hajléktalan családok számára létrehozandó konténerházaknak, illetve a jól kivilágított gyalogátkelőhelyek kialakításának ötlete kapta a legtöbb voksot a szavazáson résztvevőktől.

A Főpolgármesteri Hivatal a közleményében azt írta: ezek az önkormányzati programok bár más-más szabályrendszerrel és különböző méretű pénzügyi kerettel indulnak, céljuk mindig az, hogy az ott élők dönthessenek arról, milyen dolgokra költse az önkormányzat az éves költségvetés egy részét, hozzáfűzve, hogy Budapesten hamarosan az ötödik ilyen költségvetési ilyen ciklus indul, aminek az elején az itt élők egy-másfél hónapos időszakban adhatják be ötleteiket a program honlapján, az otlet.budapest.hu oldalon.

A fővárosi közösségi költségvetésből eddig 17 projekt valósult meg teljes mértékben, 11 már részben megvalósult, 12 ötlet van tervezési vagy kivitelezési fázisban, és 11 előkészítési fázisban. A Főpolgármesteri Hivatal folyamatosan dolgozik az ötletek megvalósításán, és azon, hogy ezek minél gyorsabban megtörténjenek - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Így lehet leleplezni a hazudozókat – segítenek a CIA és az FBI módszerei

Így lehet leleplezni a hazudozókat – segítenek a CIA és az FBI módszerei

Bárki kiképezheti magát „emberihazugság-detektornak” vagy legalábbis megtanulhatja pontosabban észrevenni, ha valaki nem mondja el a teljes igazságot. Ezt állítják az amerikai FBI és más biztonsági szolgálatok szakértői, akik szaktudásukat különböző nagyvállalatoknak is felkínálták. Mire kell figyelni, hogy fülön csíphessük a füllentőt?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
10 egyszerű trükk a hétköznapokra, amivel jobban érezheted magad a bőrödben

10 egyszerű trükk a hétköznapokra, amivel jobban érezheted magad a bőrödben

Vannak egyszerű praktikák, amivel a mindennapokban is tehetünk a mentális egészségünkért – emelte ki cikkében a National Geographic a napokban ünnepelt Mentális Egészség Világnapja alkalmából. A mentális állapotunk alapvetően befolyásolja munkahelyi teljesítményünket, különösen a Covid-járvány óta egyre többször bukkan fel a közbeszédben a kiégés fogalma, amikor a mentális kimerülés már fizikai tüneteket is okoz, és ennek a fordítottja is igaz, a munkánk jelentős hatással lehet a mentális egészségünkre. A tudományos lap 10 egyszerű trükköt mutat be, amivel viszonylag könnyen, pszichológus és hónapokig tartó sabbatical nélkül mi magunk is fenntarthatjuk a mentális egészségünket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 12. 14:59
×
×
×
×