eur:
399.35
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány
Nyitókép: Magyar Nemzeti Bank

Az eddigi legnagyobb ezüsttartalmú 1848-49-es emlékérmét bocsátották ki az aradi vértanúk tiszteletére

Új kétszáz forintos forgalmi érme-emlékváltozatot és nagy méretű emlékérméket verettek Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú tiszteletére. A Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója az InfoRádióban elmondta: a jegybank százéves történetének hatodik két és fél unciás ezüst emlékérméjét bocsátották ki. Hergár Eszter arról is beszélt, milyen emlékérmékkel gazdagodhatnak még ebben az évben a gyűjtők.

A Magyar Nemzeti Bank az aradi vértanúk emléknapján, október 6-án 13 szögletű, belső peremmel ellátott, nagy méretű 30 000 forintos címletű ezüst emlékérmét és annak 7500 forintos címletű színesfém változatát bocsátotta ki a magyar függetlenségért életüket adó mártírok kivégzésének 175. évfordulója alkalmából. A jegybank az emlékérmék mellett Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke, Batthyány Lajos tiszteletére a 200 forintos forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátotta, amely egymillió példányban került készpénzforgalomba. Az ezüst emlékérmék hatezer, a színesfém változatok nyolcezer példányban verhetőek. Az emlékérméket Kósa István éremművész, a 200 forintos megújult tematikai oldalát Kovács Zoltán szobrászművész tervezte. A jegybank százéves történetének hatodik két és fél unciás ezüst emlékérméjét bocsátotta ki.

A Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója az InfoRádióban elmondta: forgalmi érme emlékváltozata általában egy évben csak kétszer kerülhet hazai forgalomba, azonban annyira fontosnak találták a témát, hogy idén kivételt tettek, így a mindennapi vásárlások során is találkozhatunk az új kétszázassal Batthyány Lajossal az előoldalán.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére már a korábbi évtizedekben is megjelentek emlékérmék a jegybank, valamint a Pénzügyminisztérium kiadásában, összesen tizenhat darab. Hergár Eszter kiemelte, hogy már a forint születésekor, 1946. augusztus 1-jén is kiemelt szerepet kaptak az 1848-49-es történelmi események, hiszen akkor egy ezüst alapanyagú ötforintos forgalmi érmén Kossuth Lajos portréja jelent meg, amely csaknem ötven éven keresztül, egészen 1995-ig díszítette az ötforintosokat.

A mostani kiadás a legnagyobb ezüsttartalmú emlékérme az 1848-49-es forradalom és szabadságharc témában.

Mindkét emlékérme átmérője 52,50 milliméter, a szélük pedig recézett. Az ezüst érme súlya 77,76 gramm, míg a színesfém változaté 76,50 gramm. Korábban a korszak nagy alakjairól megemlékezve emlékérmét bocsátottak ki a már említett Kossuth Lajoson kívül többek között Petőfi Sándorról, Batthyány Lajosról, Görgei Artúrról, Deák Ferencről és Széchenyi Istvánról is.

A jegybank eddig összesen 29 ezer darab ezüst emlékérmét adott ki a témában. Hergár Eszter kiemelte, hogy először Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából, 2016-ban bocsátottak ki ötezer darabot. A mostani alkalmat megelőzően még négyszer volt erre példa:

  • 2017-ben, a kiegyezés 150. évfordulóján (ötezer darab)
  • 2018-ban, a Szózat megzenésítésének 175. évfordulóján (ötezer darab)
  • 2019-ben, a Himnusz megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából (hétezer darab)
  • 2023-ban, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján (hatezer darab)

Hergár Eszter a következő időszak érmekibocsátásairól is beszélt. A jegybank a középkori magyar aranyforintokat bemutató tematikus sorozat következő, nyolcadik elemeként november 20-án mutatja be legújabb darabját, V. László aranyforintját. Ez az érme négydukátos és egydukátos változatban is megjelenik majd, a kibocsátást pedig 50 000 forint névértékkel, illetve 3000 forint névértékű színesfém változatban tervezik.

Még a következő aranyforint kiadása előtt, november első felében megjelenik az idén százéves Magyar Gyermekorvosok Társasága előtt tisztelegve egy 3000 forint névértékű színesfém emlékérme. Sőt, még az idén további két érmével gazdagodhatnak a gyűjtők. A Magyar Nemzeti Bank a tervek szerint december 10-én bocsátja ki az Oláh György Nobel-díjas kémikus munkásságának emléket állító érmét, 7500 forint névértékű ezüst- és 3000 forint névértékű színesfém változatban. A 2024-es év utolsó emlékérméje pedig a Magyar Polgári Közjegyzőség megalapításának 150. évfordulója alkalmából készül el. Ebben a tematikában egy 15 ezer forint névértékű ezüst emlékérme, valamint egy 3000 forint névértékű színesfém emlékérme kerül forgalomba. Utóbbiak kibocsátása december 12-én várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×