eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. augusztus 31. szombat Bella, Erika
Young girl with a backpack holding a smartphone. Back to school concept showcasing technology and education.
Nyitókép: FreshSplash/Getty Images

Az iskolai mobiltelefonos tiltás visszavonását követlei a PDSZ

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak; ebben az iskolai mobiltelefon-használatot korlátozó kormányrendelet hatályon kívül helyezését követelik.

A rendelet, amely előírja, hogy a tanulók mobiltelefonjait minden reggel be kell gyűjteni, és csak a tanítás végén adhatják vissza őket, komoly alkotmányos aggályokat vet fel – írta a PDSZ, az alábbi aggályaikat megfogalmazva a korlátozással kapcsolatban:

  1. A tulajdonhoz való jog megsértése: egyrészt sérti a diákok Alaptörvényben foglalt jogát, másrészt a mobiltelefonok jelentős anyagi értéket képviselnek, nem tartoznak olyan tárgyak közé, amelyek elkobzása ne volna indokolatlan és aránytalan beavatkozás ezen alkotmányos jogba. Kikapcsolásukkal elérhető ugyanaz a hatás, ehhez nem szükséges az eszköz leadása.
  2. A pedagógusok felelősségvállalásának kérdése: a pedagógusok számára jelentős anyagi és jogi kockázatot jelent az eszközökért való felelősségvállalás. Több millió forint értékű okostelefonért nem hárítható rájuk a felelősség, hiszen az intézmények nem rendelkeznek megfelelő biztosítással, ezért ha a telefonok megsérülnek vagy eltűnnek, a dolgozók nem tudják a károkat megtéríteni. Ezenkívül jogszabályi garancia sem szerepel a rendeletben, hogy a telefonokat megfelelően tárolják.
  3. Az oktatási autonómia és a pedagógiai szabadság korlátozása: az iskolák meglévő és működő házirendekkel rendelkeznek, ebből adódóan ez sérti az intézmények, valamint a pedagógusok szakmai autonómiáját. Az iskolák a digitális nevelés felelős használatára nevelnék diákjaikat, mely a 21. század egyik fontos készsége. Ezt hagyja figyelmen kívül a kormányrendelet, és korlátozza a tanárok hatékony nevelési módszereinek alkalmazását.
  4. Az iskolai semlegesség megsértése: a PDSZ szerint aggályos, hogy politikai nyomásgyakorlásról kaptak híreket, mely sérti az iskolák politikai semlegességét és az oktatási intézmények autonómiáját, valamint a pedagógiai munka szakmai függetlenségét.

A nyílt levél kiemeli, hogy a diákok nagy része jogilag cselekvőképtelen, kiskorú személy. Tulajdonukat a szülők megkérdezése nélkül korlátozná a kormányrendelet. A rendelet nem tartalmaz végrehajtási részt, az iskolákra bízza a megoldást. Végül pedig a PDSZ hangsúlyozza, hogy indokolatlan a mobiltelefon-használat korlátozása kormányrendelettel – idézi az Index a közleményt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 22:10
×
×
×
×