eur:
392.51
usd:
354.65
bux:
72865.31
2024. augusztus 30. péntek Rózsa
Égő raktárépület füstje látszik Sajóbábony határában 2024. augusztus 18-án. Szilva István polgármester közlése szerint a tűz a Sajóbábonyi Ipari Parkban keletkezett, egy cég kezelésében lévő, zárt épületben található raktárban.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Őrjítő bűz terjeng Sajóbábony környékén

A területen kedd óta terjengő "bűzös szag" miatt több jelzés és lakossági bejelentés is érkezett a kormányhivatalhoz. A zavaró, ipari eredetű szaghatások visszatérő problémaként jelennek meg ott.

Alakszai Zoltán főispán rendkívüli megbeszélést hívott össze a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területén, legfőképp Sajóbábonyban és környékén terjengő etil-merkaptán ügyében - közölte a kormányhivatal sajtószolgálata pénteken.

A tájékoztatás szerint a csütörtöki egyeztetésen a leginkább érintett tizennégy település polgármesterei, a katasztrófavédelmi igazgatóság és a környezetvédelmi hatóság munkatársai egyeztettek a lakosságot érintő problémáról.

A területen kedd óta terjengő "bűzös szag" miatt több jelzés és lakossági bejelentés is érkezett a kormányhivatalhoz. A zavaró, ipari eredetű szaghatások visszatérő problémaként jelennek meg Sajóbábonyban és a környező településeken - írták.

A közlemény szerint a sajóbábonyi ipari park területét a környezetvédelmi hatóság kiemelten kezeli, a rendszeres ellenőrzések mellett kétszer tartott helyszíni ellenőrzést az érintett cég telephelyén, további 14 alkalommal pedig - Sajóbábony mellett -, Sajóecseg, Sajókeresztúr és Szirmabesenyő településeken.

A rendkívüli egyeztetésen a főispán a sajtóanyag szerint kiemelte, a környezetvédelmi hatóság továbbra is mindent megtesz azért, hogy mindenkivel betartassa a környezetvédelmi jogszabályban foglaltakat. A környezetvédelmi hatósági vizsgálat azonosította a szaghatás forrását, és folyamatban van a tényállás tisztázása - közölték.

Jogszabálysértés megállapítása esetén bírság kiszabása mellett - súlyosságtól függően - intézkedési terv elkészítésére vagy az alkalmazott technológia felülvizsgálatára kötelezhető a jogszabálysértő vállalkozást, hogy megszüntessék vagy legalábbis minimálisra csökkentsék az észlelt probléma jövőbeli előfordulásának kockázatát - tudatták.

Ismertették: az azonosított anyag az etántiol, más néven etil-merkaptán, amely egy vízben rosszul, míg alkoholban jól oldódó színtelen, kellemetlen szagú folyadék. Etántiolt, melynek szaga a póréhagyma vagy a vöröshagyma szagára emlékeztet, szándékosan adagolnak a szagtalan földgázhoz és a propán-bután gázhoz, hogy a tűz- és robbanásveszélyt megelőzzék.

Címlapról ajánljuk
Bauer Bence: Németországban a bevándorlást ellenző pártok előretörése várható a tartományi választásokon

Bauer Bence: Németországban a bevándorlást ellenző pártok előretörése várható a tartományi választásokon

Vasárnap két fontos kelet-német tartományban, Szászországban és Türingiában lesznek tartományi parlamenti választások, majd néhány héttel később, szeptember 22-én Brandenburgban járulnak urnákhoz a választópolgárok. Az InfoRádióban a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója latolgatta az esélyeket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×