eur:
392.8
usd:
354.56
bux:
73193.79
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
Human Papilloma Virus (HPV-16)
Nyitókép: luismmolina/Getty Images

Eddig lehet igényelni még a HPV elleni ingyenes védőoltást

Idén is iskolai kampányoltás részeként adják be.

A 2024/2025-ös tanévben is önkéntesen kérhetik a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos tanulók szülei a HPV (humán papillomavírus) elleni ingyenes védőoltást gyermeküknek a beleegyező nyilatkozat kitöltésével szeptember 13-ig - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

A közlemény szerint a HPV elleni védőoltást - a korábbi tanévekhez hasonlóan - idén is iskolai kampányoltás részeként adják be.

Az oltásra jogosultak szülei, gondviselői egy írásos nyilatkozat kitöltésével igényelhetik gyermeküknek a Gardasil oltóanyag beadását.

A védőoltás a HPV hét olyan típusa ellen alakít ki védettséget, amelyek a leggyakrabban okoznak daganatos megbetegedést, továbbá a vírus két olyan típusa ellen is védelmet nyújt, amelyek a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért felelősek - jelezték.

Hangsúlyozták, hogy az oltóanyag biztonságos és hatásos, segítségével visszaszorítható a magas kockázatú HPV vírus okozta megbetegedések kialakulása.

Emlékeztettek, hogy a 7. évfolyamos lányok számára már a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően térítésmentesen elérhető a HPV elleni védőoltás, a 2020/2021-es tanévtől kezdődően pedig már a fiúk is kérhetik a vakcina beadását.

A HPV elleni védőoltás igénybevételi aránya a lányoknál évek óta 80 százalék körüli, a fiúknál 68 százalékos; az elmúlt tíz évben összesen 425 ezer tanuló kapott HPV-oltást - írták.

Kifejtették, hogy a védettség kialakulásához két oltásra van szükség 6 hónap különbséggel, ha az oltási sorozat megkezdésekor az oltandó nem töltötte be a 15. életévét. Az első oltás idején 15 éves életkort betöltött 7. évfolyamba járó gyermekek immunizálásához három dózis szükséges.

A központ arra biztatja a szülőket, beszélgessenek gyermekükkel a védőoltás jelentőségéről; a felelősségteljes döntés meghozatalakor kérjék a védőnők, háziorvosok véleményét.

További részletek az ingyenes, 1812-es telefonszámon elérhető Egészségvonalon, illetve a https://egeszsegvonal.gov.hu/ webolon.

Címlapról ajánljuk
Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Az Európai Unió romló versenyképességének hazai hatásairól, a várható gazdasági növekedésről, a 2025-ös költségvetésről, a kínai hitelről, a budapesti Ecofin-ülésről, a lakossági állampapírokhoz való hozzáférés könnyítéséről, valamint az adórendszer átalakításáról is beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Balogh Tamás: olyasmi történt a Bayesian katasztrófájánál, ami elvben nem történhetett volna meg

A Szicília partjainál szerencsétlenül járt luxusjacht, a Bayesian tragédiájának okairól – a fedélzeti nyílások vízáteresztőképességéről, az esetleges időjárási jelenségek hatásáról, a horgonyfelvonás kérdésének összetettségéről –, valamint a hajó jelenlegi állapotáról, a búvárok munkájának részleteiről, a kiemelésről is beszélt Balogh Tamás műemlékvédelmi szakjogász, hajóroncskutató, hajózástörténeti szakíró, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 29. 19:58
×
×
×
×