eur:
392.8
usd:
354.6
bux:
73193.79
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
Meki Batu, Ethiopia - Young pepper plants growing in a dry cracked field at the Fruit and Vegetable Growers Cooperative in Meki Batu.
Nyitókép: Edwin Remsberg/Getty Images

Aszály és forróság, végeláthatatlanul

Egyre kilátástalanabb helyzetben a mezőgazdaság.

A kapásnövények gyenge terméskilátásán már egy kiadós eső sem segítene, a repce vetéséhez azonban nagy szükség lenne csapadékra, de erre a következő napokban sem mutatkozik számottevő esély - írta a HungaroMet Zrt. agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták, a héten elszórtan fordultak elő záporok, zivatarok, de az ezekből lehullott csapadék csak kisebb foltokban haladta meg a 10 millimétert, bár néhol felhőszakadás is kialakult. A 30 napos csapadékösszeg 10-50, a 90 napos pedig országszerte 30-130 milliméteres hiányt mutat az átlagoshoz képest. Csaknem országszerte kritikusan száraz a talaj teljes felső egyméteres rétege, az aszály az elmúlt napok záporai által érintett kisebb foltokban átmenetileg mérséklődött, az ország nagyobb részén azonban tovább fokozódott.

A hőmérsékletről azt írták, múlt csütörtökön többnyire 30 Celsius-fok alatt maradtak a maximumértékek, péntektől azonban visszatért a hőség 35 fok körüli csúcsértékekkel.

A vegetáció körülbelül három héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátesz a kényszerérés miatt. A kapásnövények jóval idő előtt beértek, elszáradtak, a gyenge terméskilátásokon már egy kiadós eső sem segítene. Az őszi káposztarepce vetéséhez a talaj nedvességviszonyai csak kisebb foltokban kielégítőek, az ország döntő részén igen száraz, poros a vetés által érintett talajréteg.

A következő 6-8 napban is folytatódik a forró, nagyrészt száraz idő, bár elszórt záporok, zivatarok csütörtökön és pénteken még előfordulhatnak. Magyarország túlnyomó részén tovább szárad a talaj, és az aszály fokozódása várható. A hőmérséklet csúcsértéke végig 35 Celsius-fok közelében alakul majd, csak az egyre hosszabbodó éjszakák hoznak némi felfrissülést.

Címlapról ajánljuk
Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Az Európai Unió romló versenyképességének hazai hatásairól, a várható gazdasági növekedésről, a 2025-ös költségvetésről, a kínai hitelről, a budapesti Ecofin-ülésről, a lakossági állampapírokhoz való hozzáférés könnyítéséről, valamint az adórendszer átalakításáról is beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Balogh Tamás: olyasmi történt a Bayesian katasztrófájánál, ami elvben nem történhetett volna meg

A Szicília partjainál szerencsétlenül járt luxusjacht, a Bayesian tragédiájának okairól – a fedélzeti nyílások vízáteresztőképességéről, az esetleges időjárási jelenségek hatásáról, a horgonyfelvonás kérdésének összetettségéről –, valamint a hajó jelenlegi állapotáról, a búvárok munkájának részleteiről, a kiemelésről is beszélt Balogh Tamás műemlékvédelmi szakjogász, hajóroncskutató, hajózástörténeti szakíró, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 29. 19:58
×
×
×
×