eur:
394.3
usd:
357.72
bux:
71644.35
2024. augusztus 14. szerda Marcell
Nyitókép: NKA

Bús Balázs: új választást kell tartani Óbudán

Legkésőbb októberben le kell mondania a polgármesternek és a teljes képviselő-testületnek – így értékelte az InfoRádió megkeresésére Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer korábbi fideszes vezetője, illetve a júniusi választáson alulmaradt polgármesterjelöltje Kiss László őrizetbe vételének hírét.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, szerdán házkutatást tartottak Kiss László óbudai polgármesternél, a Demokratikus Koalíció politikusánál. A Központi Nyomozó Főügyészség közleményéből annyi derült ki, hogy összehangolt nyomozási cselekményeket hajtottak végre. Zamecsnik Péter ügyvéd, Kiss László védője később arról tájékoztatott, hogy nem találkozott a polgármesterrel, de az ügyészi tájékoztatás alapján őrizetbe vételre került sor.

Bús Balázs nagyon szomorúnak tartja, hogy Óbudát „ilyen szégyen” érte. Az InfoRádióban elmondta: a választási kampányban többször jelezték, amikor kirobbantak a korrupciós ügyek, hogy ezzel szembe kellene néznie a városvezetésnek és le kellene vonnia a konzekvenciákat. Többször kezdeményeztek rendkívüli testületi üléseket, ezeket azonban a baloldali képviselők – élükön a polgármesterrel – rendre elszabotálták, és nem voltak hajlandóak szembenézni a „botránnyal”, valamint hogy abban nekik milyen felelősségük van.

„Az a baj, hogy a kerületiek többsége szimpla Fidesz-gyűlöletből, tudomást nem véve ezekről a tényekről, egy ilyen bűnbandát választott meg Óbuda élére” – fogalmazott.

Bús Balázs szerint Kiss Lászlónak és Czeglédi Gergőnek le kellene mondania, a képviselő-testületnek pedig az októberi alakuló ülésén fel kellene oszlatnia magát, hiszen meglátása szerint a baloldalról megválasztott egyéni képviselők, akik korábban is tagjai voltak a testületnek, asszisztáltak a bűncselekményhez. Ezt követően pedig új választásokat kell kiírni Óbudán – tette hozzá.

„Az óbudaiak át lettek verve. Kiss Lászlóék tízezer forintért brutális szavazatvásárlást hajtottak végre DK-s pártutasításra, és közel egymilliárd forint közpénzt használtak fel olyan kommunikációs kampányra, amiről a Kúria is megállapította, hogy törvénytelen volt” – zárta mondandóját a kormánypárti politikus.

Korábban az ügyben Gyurcsény Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke közölte: "Őrizetbe venni egy kerület polgármesterét egy sok-sok hónapja tartó, sok-sok évvel ezelőtti ügyben zajló nyomozás során nyilvánvaló politikai provokáció és aljasság." Mint írta, őrizetbe lehet valakit venni, ha valószínűsíthető, hogy a bíróság majd el fogja rendelni a szóban forgó személy előzetes letartóztatást, de szerinte ebben az esetben nem állna meg az előzetes letartóztatás egyetlen feltétele sem.

Jelenleg is letartóztatásban van Czeglédy Gergő, Óbuda MSZP-s alpolgármestere, valamint egy önkormányzati cégvezető is, akiket még júniusban tartóztattak le az óbudai önkormányzatot érintő korrupciós üggyel összefüggésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fojtogatja a görögöket a hőkupola, robbanásszerűen keletkezhetnek újabb erdőtüzek

Fojtogatja a görögöket a hőkupola, robbanásszerűen keletkezhetnek újabb erdőtüzek

Az extrém meleg és a becsapdázódott forró, szubtrópusi eredetű levegő okozza a görögországi erdőtüzeket – mondta az InfoRádióban Kókai Ádám, a HungaroMet meteorológusa. Jambrik Rudolf nyugalmazott tűzoltó ezredes pedig arról beszélt, hogy milyen sok körülmény gyorsíthatja a tűz terjedését. Athén környékén végre sikerről számoltak be a katasztrófavédők.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.15. csütörtök, 18:00
Tálas Péter
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének egyetemi docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×