eur:
393.42
usd:
359.08
bux:
71913.08
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
Nyitókép: Pixabay

Veszélyhelyzet a Bakonyban

Rengeteg a lódarázs a Nosztori Élménypark közelében.

Természetjárók bejelentése nyomán szeretnénk felhívni az erdőjárók figyelmét, hogy a Nosztori Élményparktól délre, Paloznak település irányába haladva a kék háromszög turista jelzéssel ellátott turistaút közelében lódarázsfészek található, jelen időszakban agresszívebb lakókkal. Sajnos több csípés is előfordult - írja Facebook-bejegyzésében a Bakonyerdő Zrt.

Megközelítőlegesen a fészek az Élményparktól délre Paloznak irányába haladva a turistaút út nagy kanyarulatát elhagyva, az egyenesebb szakasz jobb oldalon található mezőgazdasági területen álló kis építménnyel szemben, az erdőben található. Alábbi koordináták közelében: EOV K: 564224; É: 184650; GPS: 47.000461; 17.919552

A társaság figyelmeztető táblákat helyezett ki a területre, és arra a kirándulók hogy fokozottan figyeljenek.

A lódarázs az erdő számára hasznos, de a túrázónak rémálom lehet. Ha belefutnánk a rovarokba, fontos, hogy semmi esetre se hessegessük, fenyegessük, csapkodjuk őket, inkább óvatosan próbáljunk meg távozni, nagy ívben elkerülni. A magányos lódarázs ugyanis veszély esetén olyan feromonokat bocsát ki, amelyek nagy távolságról is jeleznek a kolónia többi egyedének, és azok veszélybe került társuk segítségére sietnek - írják a posztban. Incidens éjszakai túrákon is történhet, mert a lódarazsak erősen vonzódnak a fényhez.

Az augusztus végi-szeptember eleji időszak a hazai erdők egyetlen honos lódarázsfaja, az európai lódarázs, életciklusának legintenzívebb időszaka. A fészkek ilyenkor a legnagyobb létszámúak, és ilyenkor zajlik a párzás is. A lehűlések beköszöntével azonban a kolónia szinte összes tagja elpusztul, így a rovarokkal való találkozás esélye szinte a nullára csökken.

Azok számára, akik allergiások a darázscsípésre, akár egyetlen csípés is életveszélyes lehet. Valamint a fejet és a nyakat érő csípések még a nem allergiások számára is hordozhatnak veszélyeket.

Címlapról ajánljuk
Gulyás Michelle: a sok negatív komment még erősebbé tett és megvalósítottam gyermekkori álmomat

Gulyás Michelle: a sok negatív komment még erősebbé tett és megvalósítottam gyermekkori álmomat

Az UTE olimpiai bajnok öttusázója Párizsból hazatérve azt mondta az InfoRádióban, hogy mind mentálisan, mind fizikailag végig nagyon erősnek érezte magát az ötkarikás játékokon. Arról is beszélt, hogy folytatja a nagy változások előtt álló öttusát, és reményei szerint tornász múltja miatt könnyebben tud majd alkalmazkodni ahhoz, hogy a lovaglás helyére az akadályverseny kerül be a számok közé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
Kijött a fontos adat, mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kijött a fontos adat, mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

A vártnál érdemben alacsonyabb lett az amerikai termelői infláció, ami kedvező lehet a szeptemberi Fed kamatdöntő ülése szempontjából: a friss adat  ugyanis beleillik abba a trendbe, hogy az amerikai gazdaság lassulásával együtt az inflációs nyomás is csökken, ez pedig afelé mutat, hogy a Fed elkezdheti szeptemberben a kamatcsökkentési ciklusát. A hír hatására megugrottak az amerikai határidős részvényindexek, felpattantak az európai tőzsdék is, a dollár pedig gyengülni kezdett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 13. 16:57
2024. augusztus 13. 16:15
×
×
×
×