eur:
393.48
usd:
357.97
bux:
71832.47
2024. augusztus 14. szerda Marcell
Hot summer day and forty degrees Celsius on a thermometer. Thermometer in summer day shows high temperature degree with sun in background.
Nyitókép: Getty Images

Emelte a hőségriasztás fokozatát az országos tisztifőorvos - a nap hírei

Harmadfokúra emelte és vasárnapig éjfélig meghosszabbította a hőségriasztást az országos tisztifőorvos. Újabb 10 ezer, szamárköhögés elleni védőoltás érkezett, amely a hét második felében már elérhető lesz a patikákban. A teljes jogú palesztin állam megteremtését szorgalmazta az orosz elnök, miután fogadta Mahmúd Abbász-t.

Szerdától harmadfokúra emelte és vasárnapig éjfélig meghosszabbította a hőségriasztást az országos tisztifőorvos. A napi középhőmérséklet a következő napokban eléri a 27 Celsius fokot. Az egész országban továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben. Közben kedden megdőlt a napi melegrekord, Kelebián 40,7 fokot mértek. Az eddigi rekord 39,8 fok volt, amit 1946-ban Kaposváron regisztráltak.

Az egészségügyi ellátórendszernek fel kell készülnie a kiugróan magas hőmérsékletű napokra, ami az energia- és iparpolitikát is érintő kérdés – jelentette ki az egészségügyi államtitkár. Takács Péter az Onkológiai Intézetben tett látogatása után azt hangoztatta, hogy ezeket az ágazatokat uniós szinten kell összehangolni. Megismételte, hogy idei nyári időszakra 1,3 milliárd forintot biztosított a kormány a hibák elhárítására.

Újabb 10 ezer szamárköhögés elleni védőoltás érkezett, amely a hét második felében már elérhető lesz a patikákban. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közlése szerint a vakcinát a háziorvos írja fel. Magyarországon 226 szamárköhögés gyanús megbetegedésről érkezett bejelentés, a laboratóriumi vizsgálatok 90 esetben erősítették meg a betegséget.

Egyre több ellátásra lehet időpontot foglalni az EgészségAblak mobil alkalmazásban. Jelenleg 14 beutaló nélküli, és 55 beutaló köteles ellátás érhető el az applikációban és a 1812-es EgészségVonalon keresztül. Összesen több százezer szabad időpont van országszerte.

Több mint 17 ezren jelentkeztek a pótfelvételire. A ponthatárokat augusztus 29-én állapítják meg. A felsőoktatásért felelős államtitkár elmondta: a felvételizők 65 százaléka nemzetgazdasági, munkaerőpiaci szempontból fontos képzési területet választott. Varga-Bajusz Veronika hozzátette: a pedagógusképzés volt a legnépszerűbb, erre a területre több mint 4700-an adták be a jelentkezésüket.

Az Otthonfelújítási Program fejlesztésének lehetőségeiről egyeztetett a bankokkal az iparpolitikáért felelős államtitkár. Fábián Gergely hangsúlyozta, a program adminisztrációjának egyszerűsítése kiemelt cél a jövőben. A bankok egyebek mellett kezdeményezték a közüzemi számlák benyújtásának egyszerűsítését.

Elhalasztották a magyar űrhajós küldetését – írja a Space.com. Az Ax-4 misszió legkorábban 2025 tavaszán indulhat útnak. A NASA közlése szerint azért kellett halasztani a küldetést, mert a legénysége még az illetékes bizottság hivatalos jóváhagyására vár. A küldetés parancsnoka Peggy Whitson, a csapat pilótája indiai, mellettük egy lengyel és a magyar Kapu Tibor kaptak helyet kutatóűrhajósként.

400 ezer körül volt a látogatószám az idei Sziget fesztiválon - közölte a rendezvény főszervezője. Kádár Tamás hozzátette: az elmúlt 10 évben látványosan csökkent az átlagéletkor és nőtt a bérletet vásárló magyarok aránya.A arról tájékoztatott, hogy kábítószerrel való visszaélés miatt 10, garázdaság miatt 7, lopás miatt 4 embert fogtak el a Szigeten.

Elérte a 100 milliót a visszaváltott italos palackok, dobozok és üvegek száma az új magyarországi kötelező visszaváltási díjas rendszerben - közölte a MOHU. Augusztus közepére már elérte a napi 4-5 milliót a visszavitt italcsomagolások száma. A vissza nem váltott 50 forintokat a MOHU-nak üzemeltetésre, fejlesztésre kell költenie.

Magyarországon is érezhető volt a reggeli horvátországi földrengés. A Richter-skálán 4,4-es erősségű földmozgás 8 óra 43 perckor, 15 kilométerre a magyar határtól, Kapronca közelében történt. Főként Zalaegerszegről, Pécsről, Nagykanizsáról, Kaposvárról, Szekszárdról és Marcaliból érkeztek bejelentések, de más határközeli településen is érezhették a földrengést. Károkról nem érkezett hír.

Folyósította Ukrajnának a hitelkeret első részletét az Európai Bizottság. A március 1-jén hatályba lépett 50 milliárd euró összegű hitelkeret stabil finanszírozást irányoz elő vissza nem térítendő támogatások és kölcsönök formájában Ukrajna helyreállításának, újjáépítésének és korszerűsítésének támogatására a 2024-2027 közötti időszakra.

Ukrajna nem akarja megtartani az elfoglalt orosz területeket, az akcióval csak állampolgárai életét védi – jelentette ki az ukrán külügyi szóvivő. Heorhij Tihij azt mondta: az orosz területen végrehajtott hadművelettel akadályozzák újabb orosz egységek átcsoportosítását a donyecki régióba, és nehezítik az Ukrajnában harcoló orosz erők fegyver-, lőszer- és üzemanyag-utánpótlását.

A teljes jogú palesztin állam megteremtését szorgalmazta a közel-keleti béke érdekében az orosz elnök. Vlagyimir Putyin a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal tartott moszkvai megbeszélésén hangsúlyozta ezt. Az orosz államfő emellett megerősítette Moszkva közel-keleti konfliktussal kapcsolatos álláspontját. Eszerint be kell tartani az ENSZ minden határozatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csipes Tamara: nincs hiányérzetem, kerek történet a pályafutásom

Csipes Tamara: nincs hiányérzetem, kerek történet a pályafutásom

A párizsi ötkarikás játékokkal befejezte a versenyszerű kajakozást a kétszeres olimpiai bajnok. Csipes Tamara azt mondta az InfoRádióban, hogy maradéktalanul elégedett a Franciaországban megnyert két ezüst- és egy bronzéremmel. Hozzátette: nem fáj elismernie, hogy Lisa Carrington ezúttal jobb volt nála, és nem hiányzik neki az újabb arany, mert fontosabb számára, hogy emberileg nagyon sokat kapott az utolsó olimpiájától.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
Kijött a fontos adat, jó volt a hangulat az Egyesült Államokban

Kijött a fontos adat, jó volt a hangulat az Egyesült Államokban

A vártnál érdemben alacsonyabb lett az amerikai termelői infláció, ami kedvező lehet a szeptemberi Fed kamatdöntő ülése szempontjából: a friss adat  ugyanis beleillik abba a trendbe, hogy az amerikai gazdaság lassulásával együtt az inflációs nyomás is csökken, ez pedig afelé mutat, hogy a Fed elkezdheti szeptemberben a kamatcsökkentési ciklusát. A hír hatására megugrottak az amerikai részvényindexek, az erősödést a Nasdaq vezette.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×