eur:
394.49
usd:
361.1
bux:
72028.77
2024. augusztus 9. péntek Emőd
36 Celsius-fok olvasható egy kijelzőn a harmadfokú hőségriadó idején a győri Baross Gábor utcában 2024. július 11-én.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Másodfokú riasztás lép érvénybe az egész országra

A napi átlaghőmérséklet az ország legnagyobb részén 25-27 Celsius-fok lesz, a maximumok 33-38 Celsius-fok között várhatók vasárnap.

Másodfokú hőségriasztás lép életbe az ország egész területén vasárnaptól péntek éjfélig - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményben.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján rendelte el a másodfokú hőségriasztást augusztus 11-étől, vasárnaptól augusztus 16., péntek éjfélig az ország egész területére.

Azt írták: hétvégén és a jövő hét elején ismét erősödik a hőség: a napi átlaghőmérséklet az ország legnagyobb részén 25-27 Celsius-fok lesz, a maximumok 33-38 Celsius-fok között várhatók.

Felhívták a figyelmet, hogy ilyenkor a szív- és a keringési betegséggel élőkön túl bárkinél előfordulhatnak egészségi panaszok.

Mindkét szervezet arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan figyeljenek egymásra, fogyasszanak több folyadékot, pótolni kell az elveszített sót, elektrolitokat (nátriumot kalciumot, káliumot, magnéziumot). Javasolt kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását, valamint 11 és 15 óra között lehetősség szerint semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Ajánlott a bőr leégése elleni védelem napvédő készítményekkel és megfelelő öltözködéssel.

Kitértek arra, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat.

Ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Ha van légkondicionáló berendezés, azt ne állítsák 27 foknál alacsonyabbra, a készüléket szakaszosan használják az ízületek védelme érdekében - hívják fel a figyelmet.

Kitértek arra, hogy a katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyek listája, amelyeket bárki igénybe vehet. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a hőség.

A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozóknak is azt ajánlják, töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget.

Ismételten felhívják a figyelmet, hogy gyermekeket, házi állatot még néhány percre sem szabad parkoló autóban hagyni.

A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Emlékeztetnek arra is, hogy az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.09. péntek, 18:00
Harangi Szabolcs
geológus, egyetemi tanár, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 9. 16:30
×
×
×
×