eur:
398.31
usd:
364.75
bux:
71033.92
2024. augusztus 7. szerda Ibolya
Nyitókép: Forrás: Pixabay

Erre használják a magyarok az internetet – felmérés

A magas hozzáadott értékű munkákhoz többnyire nélkülözhetetlen a digitális felkészültség, tehát ezen is múlik a gazdasági felzárkózás – közölte az MTI-vel a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A GKI elemzése szerint az internetkapcsolattal rendelkezők aránya Magyarországon nemzetközi összevetésben jó, de belföldön nagyok a regionális és demográfiai különbségek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a szélessávú internetkapcsolattal rendelkező háztartások aránya 2023-ban elérte a 93 százalékot, de ez a mutató az Észak-Alföldön 10 százalékponttal alacsonyabb, mint Budapesten.

Rámutattak arra is, hogy viszonylag kevesen, mindössze a felhasználók ötöde használja tanulásra a világhálót, a lakosság többsége leginkább kapcsolattartásra és szórakozásra használja azt. Az online vásárlás térnyerése ugyanakkor digitális nyitottságra utal: a felmérés szerint

a magyar lakosság 70 százaléka vásárolt egy éven belül az interneten, elérve ezzel az uniós átlagot.

A vállalatok közül viszonylag sokan szerveznek az alkalmazottaiknak informatikai képzéseket. Az Eurostat adatai alapján az EU 10 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégei körében ez az arány 22 százalék, Magyarországon 18 százalék, de belföldön kevesebb is az informatikai tudást igénylő állás – írták.

A közlemény szerint a GKI jó iránynak tartja informatikai tudást fejlesztő szakképzési programokat, a digitális kultúra tantárgy bevezetését a középiskolákban, valamint az iskolásoknak járó ingyen laptopokat. A további fejlődés érdekében sürgetik a társadalmi egyenlőtlenségek mérséklését, valamint a hátrányos helyzetűek felkarolását, mert informatikai felzárkóztatás nélkül a leszakadásuk elkerülhetetlen – tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
Kedvezett az időjárás a dinnyének, nagyon jó lesz az idei termés

Kedvezett az időjárás a dinnyének, nagyon jó lesz az idei termés

A magyarok évente átlagosan tizenhárom kilogramm dinnyét esznek meg. Az elmúlt években nőtt a termőterület, az idei időjárás pedig kifejezetten kedvezett itthon a dinnye termesztésének – mondta az InfoRádióban Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke.

Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra is futamgyőzelemmel jutott tovább

A párizsi olimpia kajak-kenu számainak második napján az egyes számok egy részébewn tartanak elő- és reményfutamokat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×