eur:
396.23
usd:
367.15
bux:
73550.81
2024. augusztus 2. péntek Lehel
Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója, Ján Figel korábbi európai uniós biztos, az EIT igazgatótanácsának tagja, Sebastian Kurz volt osztrák kancellár és Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója (b-j) az MCC Feszt A változás szele: A 2024-es EP-választás eredményeinek elemzése című pódiumbeszélgetésén a MOL nagyszínpadon Esztergomban 2024. augusztus 1-jén.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

MCC Feszt – Orbán Balázs szerint elmúlt az ideológiai kérdések ideje

Az európai parlamenti választások eredménye jelzi, hogy ez európaiak elsöprő többsége változást akar, és hiába kötöttek a parlamenti pártok a választók akaratát megkerülő megállapodásokat, óriási nyomás lesz rajtuk, hogy változtassanak az eddigi irányon - mondta a miniszterelnök politikai igazgatója csütörtök délután Esztergomban.

Orbán Balázs a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett MCC Feszt kerekasztal-beszélgetésén a migrációs politikáról szólva kijelentette: elmúlt az ideológiai kérdések ideje, realisztikus megközelítésre van szükség.

Ján Figel korábbi európai uniós biztos a reprezentativitás deficitjének nevezte, hogy az Európai Parlamentben a Patrióták Európáért frakció nem kapta meg a neki járó vezetői pozíciókat, és ennek szerinte mindenképp lesz negatív következménye.

Sebastian Kurz volt osztrák kancellár értékelése szerint a választások jobboldali eltolódást hoztak, de nem forradalmat. Hangsúlyozta, az, hogy a zöldek vesztették a legtöbb szavazót, jelzi, hogy az emberek egyre kevésbé támogatják a woke mozgalmat, azt, ahogyan a zöldek az éghajlatváltozás ellen küzdenek és a szabad megnyilvánulást ellehetetlenítő cancel culture-t.

Azt is mondta, a legfelső uniós vezetésen ugyan ez nem látszik, de a politikai állásfoglalások terén nagyon sok minden változott az utóbbi időben, elsősorban a migrációs politikában. Míg 2015-ben szélsőjobboldali álláspontnak számított, ha valaki a határok megvédéséről beszélt, ma még baloldali politikusok is mernek állást foglalni a határvédelem mellett.

Orbán Balázs erre reagálva leszögezte: lehet, hogy a szavak változtak, de a tettek nem, hiszen Magyarországot az Európai Bíróság korábban példa nélküli összegű bírsággal sújtotta éppen a saját, egyben a schengeni határokat védő migrációs politikája miatt.

Orbán Balázs értékelése szerint az Európai Parlamentben az elmúlt időszakban zajló folyamatok hátterében az ukrajnai háború van.

Az egész európai hatalmi struktúrát a háború szempontjából menedzselik. A brüsszeli elit fenn akarja tartani elkötelezettségét Ukrajna támogatása mellett nemcsak pénzügyi, de katonai szempontból is. Az összes nagy európai képviselőcsoport nyilatkozatot kellett tegyen a háborúbarát politika mellett, akik pedig erre nem voltak hajlandók, azokat megpróbálták sarokba szorítani. De a patrióták politikai kiközösítése, a "cordon sanitaire" le fog omlani, ha az Európán kívüli világ elkezd megváltozni, elsősorban akkor, ha Donald Trump lesz az amerikai elnök.

Ján Figel arra figyelmeztetett: Európa a háború következtében egyre megosztottabb, és a megosztott Európa gyenge. Mindeközben egyre inkább fenyeget a háború eszkalációja. Közép-Európának a maga sokszínűségével, háború- és megszállástapasztalatával a békén kell dolgoznia a saját, de különösképp a szenvedő Ukrajna érdekében. A békekeresés tendenciáját kell erősíteni - szögezte le, megjegyezve ugyanakkor, szkeptikus a tekintetben, hogy az igazság fog győzedelmeskedni.

Sebastian Kurz szerint noha az ukrajnai háború esetében nem létezik könnyű megoldás, egyszerű válasz, biztosan jobb megpróbálni nyitva tartani a diplomáciai csatornákat, mint feladni azt.

Orbán Balázs szintén a kommunikációs csatornák helyreállítását jelölte meg első lépésként a béke felé vezető úton. Jelezte: Orbán Viktor békemissziója során egyértelművé vált, hogy mindkét fél elkötelezett a saját céljai elérése mellett, és nem fogják feladni azokat. Ezért külső segítségre van szükség, és az unió felléphetne ilyen erős hangú segítőként, ha egységes lenne.

Kitért arra is: kétféle konfliktus létezik. Az egyik olyan, mint a második világháború, amikor volt egy győztes és egy vesztes oldal, és a győztesek diktáltak, a vesztes félnek pedig el kellett fogadnia a békefeltételeket.

A konfliktusok többsége azonban nem ilyen. Többnyire a háborúzó fél egyikének elege lesz és kimondja, hogy készen áll kompromisszumot kötni. Ilyenkor először a kommunikációs csatornákat kell helyrehozni, és beszélni kell egy rövid távú tűzszünetről. Nagyon sok tűzszünet összeomlik, de mindig van lehetőség újra megteremteni. És az újabb hetek újabb lehetőségeket teremtenek megvitatni a legfontosabb kérdéseket.

Sebastian Kurz meglátása szerint Európára és az Amerikai Egyesült Államokra a világ többi részén egyfajta példaként tekintenek, amit jó lenne lemásolni. Ugyanakkor ennek oka nem a nyugati demokrácia, sokkal inkább a gazdasági sikerei.

Ha tehát Európa elveszti gazdasági sikereit, politikai modellje is sokkal kevésbé lesz vonzó a világ több része számára.

A fesztivál megnyitóján Hernádi Ádám (Fidesz-KDNP) Esztergom polgármestere hangsúlyozta: a város összeforrt az MCC Feszttel, az esztergomiak várják és szeretik a fesztivált.

Megjegyezte: a Klímapolitikai Intézettel közösen, immáron negyedik alkalommal rendeztek szemétszedést, csikkgyűjtést, és a program annyira sikeres volt, hogy másfél óra alatt elfogyott rá a regisztráció.

Jelezte: dolgoznak a folytatáson, és jövőre is visszavárják a fesztivált.

Címlapról ajánljuk
Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

A 21 éves magyar olimpiai bajnok csak érdekes kék színű nadrágjában tud 1 perc 55 másodperc alatti időt úszni, és azt üzente Kovács Benedeknek, hogy kösse fel a gatyát, és négy év múlva együtt álljanak olimpiai dobogóra - ha egyáltalán marad a 200 m hátnál, mert ez akár Léon Marchand-on is múlhat. A bajnok szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Alaposan elromlott csütörtökön a részvénypiaci hangulat, a vezető európai részvényindexek több mint 2 százalékot estek, a rossz hangulat pedig átragadt az amerikai piacokra is, ahol főként az elmúlt hónapok ralijában élen járó részvényeket ütötték. A legutóbbi gyenge amerikai makroadat (50 alatti ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index) megjelenése után feléledtek az amerikai recesszióval kapcsolatos félelmek, a befektetők azt is elkezdték árazni, hogy az amerikai jegybank túlságosan későn csökkenthet kamatot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×