eur:
390.9
usd:
357.44
bux:
72539.74
2024. július 17. szerda Elek, Endre
Nyitókép: Unsplash

Percek alatt forrósodik veszélyes szintre az autó utastere a kánikulában

A nyári hőségben az autók utasterében lényegesen magasabb a hőmérséklet, mint odakint. A parkoló jármű belseje 30 fok feletti melegben egy óra alatt akár 60 fokosra is forrósodhat, ami végzetes lehet az odabent hagyott állatokra, gyerekekre, mozgásképtelen személyekre nézve.

A felforrósodott járművek veszélyeire hívják fel a figyelmet a közmédiai meteorológusai, mivel a jármű ablakfelületeivel pont úgy működik, mint az üvegház: akár 60 Celsius-fok fölé is melegedhet egy óra alatt - írja a hirado.hu, videóval is szemléltetve a gyors felhevülést.

Jelenleg jóval 30 Celsius-fok felett alakulnak a napi maximumok, ilyenkor a jármű belseje is gyorsabban melegszik.

Ez végzetes is lehet az autóban hagyott gyerek, kisállat vagy magatehetetlen ember számára.

Molnár Csilla meteorológus szerint a szinte izzó belső környezet a gyakorlott szaunázók szervezetét is próbára teszi. Azt tanácsolja, mielőtt visszaülünk a járműbe, mindenképpen szellőztessük át, illetve bőségesen fogyasszunk hűtött folyadékot. Hosszabb út esetén a hideg vízzel benedvesített törölköző nyakba helyezése is segíthet.

Címlapról ajánljuk

Navracsics Tibor: példátlan politikai lépéssel kezdte a munkáját az új Európai Parlament

A többi frakció nem akarja megadni azt a sikerélményt, hogy a pozíciók révén kohéziós pontok jöjjenek létre a pártcsoporton belül, inkább a frusztrációt és feszültséget akarja növelni a frakción belül – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Másfél éve nem látott zuhanás Amerikában, kulcsszintre került az Nvidia

Másfél éve nem látott zuhanás Amerikában, kulcsszintre került az Nvidia

A makroadatok és az amerikai jegybankárok kommentárjai mellett vállalati gyorsjelentések is mozgatják a héten a tőzsdéket, emellett a nagy amerikai technológiai papírok felől egy látványos elfordulás látszik, az esést a chipgyártó vállalatok vezetik, miután kiszivárgott, hogy az Egyesült Államok szigorúbb exportkorlátozásokat vezethet be az iparban. A mesterséges intelligencia zászlóshajójának számító Nvidia különösen nagyot esett, kulcsszinten van az árfolyam. A tech-túlsúlyos Nasdaq index olyan nagy esésben van, amilyenre utoljára 2022 decemberében volt példa.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×