eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: dchadwick/Getty Images

Budapesti fantomtraffipaxok: egymásra mutogat a főváros és a rendőrség

Az egy éve beígért, de még most sem működő fővárosi traffipaxok az általános főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint 46 sávot figyelnek majd, már csak a rendőrségen múlik, hogy a tesztüzemből mikor állítja át ezeket élesbe. Az ORFK közleményében azt írta, hogy csak szerdán kapták meg a fejlesztés jelenlegi állapotáról szóló levelet a fővárostól.

Karácsony Gergely egy éve, az Árpád hídi baleset után több mint negyven traffipax kihelyezéséről beszélt, ebből mostanra mindössze egy működik. Akkor egy száguldó sofőr átszakította a híd szalagkorlátját egy illegális gyorsulási verseny közben, és halálra gázolt egy szabályosan közlekedő kerékpárost. A főpolgármester akkor azt mondta, hogy a városvezetés nem vár tovább, 48 kamerát készülnek kihelyezni saját forrásból, majd a számot később 45-re módosította, de valójában éles üzemben egy kamera működik – a Váci úton. Ezt az InfoRádióban is megerősítette általános helyettese.

Kiss Ambrus egyben pontosította is a városvezető korábbi kijelentését, mert azt mondta, nem 46 helyszín lesz, hanem 46 sávot pásztáznak majd a traffipaxos kamerák, így a Váci úti is egyből hármat lát.

"Fontos tudni, hogy a sebességmérőkből bevétele egyetlenegy önkormányzatnak sem származik, a rendőrség tud ezek alapján büntetni, és ő szedi be a bevételt. Ennek ellenére mi erre szívesen költünk. Azt ígértük, és tulajdonképpen ezt meg is valósítottuk, hogy 46 helyszínen, 46 sávban mérünk, olyan eszközöket találtunk, amivel akár több sávot is tudunk egyszerre mérni" – mondta a főpolgármester-helyettes.

Azt is elárulta, hogy a tesztüzemmel végeztek, és most már a rendőrségen múlik, hogy mikortól működnek élesben ezek a sebességmérők. Állítása szerint már mind, a 46 sávot figyelő sebesség-ellenőrző kamera a helyére került, és csak arra várnak, hogy a tesztüzem után a rendőrség éles üzemre állítsa őket, és utána már büntetni is lehet a gyorshajtókat.

"Az a célunk, hogy a közlekedés biztonságosabb legyen Budapest határain belül, és kevesebb legyen a súlyos sérüléssel, illetve halállal járó balesetek száma" – tette hozzá Kiss Ambrus.

A főváros által biztosított kamerák telepítési helyszíneinek egyeztetésében, szakmai véleményalkotásában az Országos Rendőr-főkapitányság folyamatosan részt vett. Az ORFK tájékoztatása szerint a beruházó Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság szerdán küldte el a fejlesztés jelenlegi állapotáról szóló tájékoztató levelét a rendőrségre. Ha a kamerák a technikai feltételeknek megfelelnek és alkalmasak arra, hogy a VÉDA rendszerbe kapcsolják azokat, akkor a rendőrség mindent elkövet, hogy ez mielőbb megtörténjen – áll a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ennek örülni fognak a piaci vásárlók: olcsóbb lett a gyümölcs és a zöldség is

Ennek örülni fognak a piaci vásárlók: olcsóbb lett a gyümölcs és a zöldség is

A nagybani piacon átlagban 15-20 százalékkal, a kiskereskedelemben pedig 10-20 százalékkal olcsóbb a gyümölcs és a zöldség idén, mint tavaly nyáron. Ennek részben az az oka, hogy itthon és Európa-szerte is sokkal jobb lett a termés, mint az előző két évben – mondta az InfoRádióban az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának stratégiai elemzője.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×