eur:
394.57
usd:
365.79
bux:
0
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b), Sulyok Tamás köztársasági elnök (j) és felesége, Nagy Zsuzsanna (k) a brüsszeli Magyar Ház nemrég felújított épülete előtt 2024. július 1-jén. Magyarország július 1-től december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. A Magyar Ház az elnökségi programok kiemelt helyszíne lesz.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hivatalosan is átvette az Európai Tanács soros elnökségét a magyar miniszterelnök

Újabb európai párt, a portugál Chega csatlakozik a Patrióták Európáért pártszövetséghez. Fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico.

Magyar szempontból az uniós elnökség legfontosabb lehetőségének azt látja Orbán Viktor, hogy közelebb vigyék a kontinenst a békéhez. Hozzátette: Európa legnagyobb gondja ma az orosz-ukrán háború, ez a következő időszak legfontosabb kérdése is. A miniszterelnök az M1-nek adott interjút azután, hogy Magyarország nevében átvette a soros uniós elnökséget Belgiumtól. Orbán Viktor elmondta: a fél év során nagy versenyképességi megállapodást hoznának tető alá. Hozzátette: a zöld energiapolitikát radikálisan újra kell gondolni és át kell alakítani.

Újabb európai párt, a portugál Chega csatlakozik a Patrióták Európáért pártszövetséghez - jelentette be André Ventura a párt elnöke a közösségi oldalán. Vasárnap írta alá Bécsben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Andrej Babis, a cseh ANO elnöke és Herbert Kickl a Patrióta kiáltványt, amely egy új politikai szövetséget kínál fel Európa nemzeteinek, valamint szuverenista, patrióta pártjainak.

A Patrióták Európáért pártszövetség egy hosszú távú projekt, amelynek célja az európai politika megváltoztatása – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója. Orbán Balázs arra számít, hogy a csütörtöki határidőig bőven meglesz az európai parlamenti frakció megalakításhoz szükséges képviselő és ország-szám. Közölte: a kormány még nem döntött arról, hogy kit jelöl magyar uniós biztosnak.

Kilép az MSZP-ből Őrsi Gergely, a második kerület újraválasztott polgármestere. A politikus a 24.hu-nak adott interjúban azt mondta: nem lép be más pártba és döntése nem egy konkrét párttal szembeni kritika.

Szeptember végéig két új akciótervet dolgoz ki a kisvállalkozások és turisztikai szektor számára a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kisvállalkozói akcióterv célja, hogy a vállalkozások teljesítménye érdemben növekedjen, egyre több magyar cég jelenjen meg a nemzetközi piacokon. A turizmus fejlesztésben elsősorban a teljesítmény növelése a cél.

Bruttó 2 forinttal emeli holnap a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a MOL. A dízel 3 forinttal drágul – írja a holtankoljak.hu. A 95-ös átlagára ezzel 615, a gázolajé 633 forint körül alakul. A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken közölte, hogy mindkét üzemanyagfajta árát csökkenteni kell, ellenkező esetben a kormány beavatkozik az üzemanyagpiacon.

Jóval az elvárt szint felett van a hazai gáztárolók töltöttsége - közölte az Energiaügyi Minisztérium. Az uniós ütemterv július elsejére 65 százalékos arányt ír elő, amit már májusra sikerült túlteljesíteni. Így a több mint 5 milliárd köbméternyi készlet a teljes kapacitás 78 százalékát teszi ki.

Elindult az új Otthonfelújítási Program. Mintegy 20 ezer, 1991 előtti használatba vételi engedéllyel rendelkező családi ház újulhat meg 108 milliárd forintnyi uniós forrásból. Legfeljebb 6 millió forintra lehet pályázni 266 bankfiókban az MFB Pontokon.

Ingyenesen jutnak állami ingatlanvagyonhoz egyes kistelepülések a Magyar Falu Program keretében. A Miniszterelnökség közleménye szerint július elsejével 1900 ingatlan került mintegy 600 település tulajdonába. Az ingatlanok nyilvántartási értéke mintegy 1,7 milliárd forint.

Új pillérrel bővül szerdától a Pannónia Programcsalád. A Pannónia Tehetségprogram támogatásával akár a világ TOP 100 egyetemének bármelyikén tanulhatnak fél, vagy egy éven át teljes ösztöndíjjal a kimagaslóan tehetséges diákok. Varga-Bajusz Veronika államtitkár elmondta: Az online benyújtás lehetősége szerdán nyílik meg.

Mától online is lehet időpontot foglalni a szakrendelőkbe, de a telefonos foglalás lehetősége is elérhető marad. Az EgészségAblak alkalmazásban hónapról hónapra bővül azoknak a szakrendelőknek és szakrendeléseknek a listája, ahol online módon is be lehet jelentkezni – hívta fel a figyelmet a Belügyminisztérium.

Egyiptomi közös vállalat létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot a 4iG. Az együttműködésben passzív hozzáférési infrastruktúra nagykereskedelmi kiépítését, üzemeltetését és forgalmazását végezheti az északafrikai országban a 4iG csoport. A közös vállalkozás célja a legmodernebb optikai hálózat kiépítése.

A Nemzeti Tömörülés elleni összefogásra szólított fel Emmanuel Macron francia elnök a nemzetgyűlési választások egy hét múlva esedékes második fordulójában. A felmérések szerint Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés 34 százalékos támogatottsággal az élen végzett az első fordulóban.

Fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök – jelentette be a védelmi miniszter a szlovák televízióban. Robert Kaliňák elmondta: az orvosok mindent megtesznek azért, hogy a kormányfő teljes mértékben el tudja látni feladatait, bár az ellene elkövetett merénylet maradandó károsodást okozott. Részleteket nem közölt.

Tömegtüntetésen tiltakoztak katonai behívásuk ellen Jeruzsálemben az ultraortodox zsidók. A demonstrálók összecsaptak a rendőrökkel. A demonstrálók a mintegy 60 ezer lelket számláló haredi irányzathoz tartoztak, akiknek a katonai szolgálat nem összeegyeztethető szigorúan vallásos életmódjukkal.

Életbe lépett a Kína és Szerbia közötti szabadkereskedelmi megállapodás, 20 ezer termék lesz vámmentes. Az érintett termékek 60 százaléka mától vált vámmentessé, míg a fennmaradó termékekre a következő 10-évben fokozatosan törlik el a vámot. A megállapodás főleg a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket érinti.

Megsérti a Meta a digitális piacokról szóló uniós szabályozást az Európai Bizottság előzetes vizsgálata szerint. Thierry Breton az EU egységes belső piacáért felelős tagja elsősorban azt bírálta, hogy a Meta pénzt kér a személyes adatok védelméért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×