eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Man After Accident On Electric Scooter Overrun By Car
Nyitókép: AndreyPopov/Getty Images

A rendőrség nem várt tovább az új KRESZ-re, lépett az e-rollerek ügyében

A rendőrség „házi” kategorizálást vezetett be a mikromobilitási eszközökre. Ez volt az első lépés, hogy statisztikát lehessen készíteni az ilyen közlekedési eszközök részvételével történt balesetekről.

A jelenleg hatályos KRESZ nem tartalmaz külön kategóriákat a kereskedelmi forgalomban különböző fantázianévvel megvásárolható elektromos rollerekre vagy elektromos kerékpárokra. A rendőrség az úgynevezett mikromobilitási eszközöket a vonatkozó jogszabályi előírásokban meghatározott alapján sorolja be a KRESZ-ben meghatározott járműkategóriák valamelyikébe. Az eszközök java jelenleg jellemzően a segédmotoros kerékpárok kategóriájába sorolhatók, de van olyan, amely kerékpárnak vagy motorkerékpárnak minősül.

Jó ideje napirenden van a KRESZ módosítása, hogy ezeket a forgalomban egyre nagyobb számban megjelenő közlekedési eszközöket is szabályozni lehessen, de egyelőre ez még várat magára, ezért a rendőrség most lépett, hogy legalább a baleseti statisztikáiban megjelenjenek ezek az eszközök – írja a kreszvaltozas.hu.

Ezért a rendőrség kizárólag statisztikai célból új járműfogalmakat alkotott, és 2024. január 1-je óta ennek megfelelően adja át a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetekkel kapcsolatos statisztikai adatokat:

  • Motoros roller: legalább kétkerekű, egy tengelyén kormányozott, a rajta utazó egy személyt (vezető) kizárólag állva szállításra tervezett, motoros meghajtású jármű, amelynek sebessége gázkarral vagy egyéb vezérlő eszközzel szabályozható.
  • Kis teljesítményű motoros roller: olyan motoros roller, amelynek tömege legfeljebb 35 kg, meghajtó motorjának névleges teljesítménye legfeljebb 1000 W, és sík úton, önerőből 25 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes.
  • Nagy teljesítményű motoros roller: olyan motoros roller, amely nem felel meg a kis teljesítményű motoros roller fogalmának.

2024-ben április 30-ig 117 (januárban 10, februárban 20, márciusban 37, áprilisban 50) olyan személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, amelyben motoros roller (e-roller) vett részt. A jármű vezetője 96 esetben volt magyar állampolgár, 21-nél pedig külföldi. A rollert vezető 97 esetben a baleset okozója, 22 esetben pedig ittas is volt.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×