eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke leadja szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as számú szavazókörben 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Értesülés - V4-es EP-frakciót szervezhet Orbán Viktor

Nagyon kevés idő van hátra, de ha egy másik pártcsalád kezdeményezése révbe ér, akár négy nappal hosszabb idő lehet a szervezésre.

Új EP-frakció létrehozásáról tárgyal Orbán Viktor, Andrej Babiš és Robert Fico pártja - értesült brüsszeli forrásokból a Népszava. Az ötletgazda maga Orbán Viktor lehet.

Az egyetlen politikai csoporthoz sem tartozó Fidesz, a liberálisokat elhagyó cseh ANO és a szocialistáktól kitessékelt szlovák Smer egy döntően közép- és kelet-európai képviselőkből álló, a politikai fősodorral szemben álló blokkot kíván létrehozni a visegrádi országok bázisán.

A tömörülésbe várják a Jarosław Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot is, amely az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióját erősíti jelenleg; eredetileg ide tartott a Fidesz is.

A 20 lengyel PiS-képviselő megosztott lehet a csoport irányvonala miatt, információk szerint többen aggódnak, hogy az olasz Giorgia Meloni lepaktál a kereszténydemokratákkal és letér az ECR által követett politikai pályáról. Szerdán kétszer is elhalasztották a frakció alakuló ülését, amelyre emiatt valamikor a jövő héten kerülhet sor.

A reménybeli alapítók a frakcióba invitálják Janez Jansa Szlovén Demokrata Pártját is, amelynek képviselői jelenleg az EP legnagyobb pártcsoportjában, a jobbközép Európai Néppártban ülnek. Miután egyiküket a frakció alelnöknek választották a múlt héten, nem sok esély van rá, hogy fel fognak állni.

A szabályok szerint pártcsoport alakításhoz hét tagállamból 23 képviselőre van szükség.

Egy forrás szerint a szélsőjobboldaliakat tömörítő Identitás és Demokrácia (ID) frakció és a lengyel PiS szeretné elérni, hogy július 4. helyett július 8., a francia nemzetgyűlési választások másnapja legyen a frakciók megalakításának nem hivatalos határideje.

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
A magyar EU elnökség erdőtűz helyett füstölgő parázs lehet

A magyar EU elnökség erdőtűz helyett füstölgő parázs lehet

Tavaly már voltak tagállamok, amelyek a hétfőn induló magyar soros elnökség elhalasztását kérték, de Brüsszelben nem várnak konfrontatív helyzeteket a következő félévben. A kormány által választott prioritások jól illeszkednek az Európai Unió már megkezdett menetrendjébe, a versenyképesség például olyan téma, amely minden tagállam számára egyre fontosabb kérdéssé válik, és teljesen illeszkedik az EU-s agendába. Sok, a Portfolio-nak nyilatkozó uniós tisztviselő és diplomata mondta azt, hogy ez az időszak enyhítheti a feszültségeket a felek között, még akkor is, ha a felszínen a politikai kommunikáció konfliktusos lehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 30. 11:46
×
×
×
×