eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor kormányfő nyilatkozik a sajtó munkatársainak a kétnapos tanácskozás első napján, 2024. június 27-én. Mellette Mark Rutte ügyvezető holland miniszterelnök (b).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtöki, az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.

„Ezeket mind dicséretnek vesszük. Ezek a magyar gazdaságpolitika fontos eszközei, amelyek járulnak ahhoz, hogy a magyar gazdasági növekedés jóval meghaladja az Európai Unió átlagát” – válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök a Portfoliónak arra a kérdésre, hogy az elmúlt hetekben több bizottsági és uniós jelentés javasolta, hogy vezessék ki az hatósági áras rendszereket, valamint a kamatstopokat.

„Ők ezt a sikert akarják tőlünk elvenni” – tette hozzá a magyar kormányfő azzal kapcsolatban, hogy az országspecifikus ajánlásokban az Európai Bizottság felszólította a kormányt, hogy vezessék ki az olyan árszabályozásokat, mint a rezsicsökkentés, valamint a különadókat, amelyeket az uniós jelentések piactorzítónak írtak le.

„Van egy programunk, ami a versenyképességről és a gazdasági növekedésről szól, és azt minden nagy ország támogatja” – mondta el Orbán Viktor azzal kapcsolatban egy újságírói kérdésre, hogy a napokon belül induló magyar soros elnökség egyik prioritása az uniós versenyképesség javítása. A hétfőn induló magyar féléves programról összesen annyi részletet árult el, hogy a kormány békét akar, valamint támogatnák a gazdasági növekedést az EU-ban.

A miniszterelnök közölte, hogy nem támogatja Ursula von der Leyen újabb mandátumát az Európai Bizottság élén. „Nem a programok, nem az eddigi teljesítmény, nem a jövendőbeli tervek számítottak, kifejezetten egy hatalmi osztozkodás valósult meg, amit három párt hajtott végre: az [Európai] Néppárt, a szocialisták és a liberálisok, ami egy pimaszság az európai választókkal szemben, akik többségükben a jobboldalra szavaztak” – ismertette első aggályát, mivel szerinte az uniós választásokon egyértelművé vált, hogy az emberek egy konzervatívabb vezetőt akarnak az EU élére, a jelenlegi EB-elnököt és a Néppártot pedig a kormányfő baloldalinak nevezte a politikai programjaik miatt.

„Nincs semmi okunk arra, hogy mi ezt a hatalommal való visszaélést támogassuk”

– tette hozzá. Majd elmondta, hogy azért sem támogatja Ursula von der Leyen újabb ciklusát, mert szerinte kettős mércét alkalmazott a jogállamisági tárgyú eljárásokban. Úgy látja, hogy ezt Magyarországgal szemben politikai eszközként használták fel, amit szerinte jól mutat, hogy miután Lengyelországban kormányváltás volt, akkor az új varsói kabinet több – a kormányfő által véleményesnek tartott – intézkedését szó nélkül hagyott az Európai Bizottság.

Arról is beszélt Orbán Viktor, hogy pont a lengyelek ellen lezárt 7-es cikk szerinti eljárás lezárásakor levélben kérdezte meg von der Leyent, hogy „amit az új lengyel kormány megtett Lengyelországban, szabad-e nekünk, magyaroknak megtenni”, amire még válaszra se méltatta.

„Egy ilyen Bizottság elnöke a mi felfogásunk szerint nem maradhat a helyén”

– foglalta össze álláspontját.

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Új pártszövetség alakulhat az EP-ben a Fidesz részvételével, bejelentettek pár részletet

Új pártszövetség alakulhat az EP-ben a Fidesz részvételével, bejelentettek pár részletet

Egy új európai politikai szövetség jött ma létre három párt részvételével, és amelybe a következő napokban számos további politikai erőt is várnak – jelentette be vasárnap Bécsben Herbert Kickl, az osztrák FPÖ vezetője. A tömörülésben a Fidesz is részt vesz, így Orbán Viktor Fidesz-elnök is ott ült a sajtókonferencián, illetve a cseh ANO párt is részt vesz, így a volt cseh miniszterelnök Andrej Babis is helyet foglalt az asztalnál. A három pártvezér egy Patrióta kiáltványt is elfogadott az európai jövőért, amely azt hangsúlyozza, hogy Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×