eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
European Union flags in front of the blurred European Parliament in Brussels, Belgium
Nyitókép: artJazz/Getty Images

Tárnok Balázs: két nő lehet az ura az Európai Parlament nagy átalakulásának

EP-választások eredménye – magyar szemmel címmel írt elemzést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégiai Kutatóintézet vezetője, Tárnok Balázs. A szerzővel beszélgettünk.

Az eredményekből az látható, hogy a jobboldali pártok képesek voltak megerősödni, az Európai Néppárt, az Európai Konzervatívok és Reformerek és az Identitás és Demokrácia is növelni tudta a képviselőinek a számát, míg a baloldali és liberális erők, kiemelten a RenewEurope és a Zöldek/Európai Szabad Szövetség, jelentős veszteségeket könyvelhettek el.

Azért van némi bizonytalanság, mert viszonylag magas azon pártoknak a száma, amelyek eddig bent voltak az Európai Parlamentben, de nem tartoztak pártcsaládhoz – ideértve például a magyar kormánypártot is –, továbbá hasonlóan magas a száma azoknak, amelyek új bejutók; ezek egy része a liberális, egy része pedig a jobboldali frakciókhoz fog majd csatlakozni – mondta az InfoRádióban Tárnok Balázs.

„Most kezdetét veszi egy választási matematika, hogy milyen szövetségek képesek kialakulni, akár a jobboldalon is” – fogalmazott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet vezetője, jelezve: a választások előtt már látható volt, hogy Marine Le Pen és Giorgia Meloni között van egy egyfajta diszkurzus arról, hogy miként lehetne együttműködni. Eőbbi 30, utóbbi 24 képviselővel lesz jelen a parlamentben, tehát mindenképpen az „urai” lehetnek annak az átalakulásnak, amely a jobboldalon fog megvalósulni, bár az még nem „kristálytiszta”, hogy mely formációkkal lenne meg a szükséges 361 mandátumos többségük.

Az átalakulások abból a szempontból meghatározók, hogy ezen szövetségek fogják meghatározni, hogy kik juthatnak kulcspozícióba a következő ötéves ciklusban, de nem pusztán az Európai Parlament szerveiben, hanem akár az Európai Bizottság következő elnökének személyét is eldönthetik. Utóbbihoz szükséges többség a júniusi képviselőcsoporti ülések alkalmával jöhet létre.

Magyar szempontból a következő a helyzet: a kormánypártok tizenegy képviselőt küldhetnek az EP-be, tízet a Fidesz, egyet a KDNP; utóbbi az Európai Néppárt tagja, míg a Fidesz jelenleg nem tartozik pártcsaládhoz, a helyét keresi a pártpolitikai spektrumon. Az újonnan bejutók közül a Tisza Párt hét delegáltat tud nevezni az EP-be; egyelőre bizonytalan, hogy hova fognak csatlakozni, bár a Néppárt vezetése már jelezte, szívesen látnák őket. A DK–MSZP–Párbeszéd szövetség két, a Mi Hazánk pedig egy EP-képviselőt tudhat a magáénak – előbbiek vélhetően a szocialisták táborában maradnak, ahogy eddig is tették, utóbbi pedig az AfD-hez közeli új pártcsaládot választhatja – fejtette ki Tárnok Balázs.

Határon túli magyar pártok

A határon túli magyar pártok hagyományosan az Európai Néppárthoz tartoznak Erdélyben és a Felvidéken. Romániában az RMDSZ 6,6 százalékot szerzett az EP-választáson, megnyugtató többséggel lépte át a parlamenti küszöböt, és ezzel két európai parlamenti mandátumot szerzett. Az erdélyi magyarságot a továbbiakban is Winkler Gyula és Vincze Lóránt fogják képviselni az Európai Néppárt soraiban. Felvidéken azonban óriási kudarcot könyvelhetett el a Magyar Szövetség, miután 3,9 százalékot szerzett, ami elmaradt az ötszázalékos bejutási küszöbtől, sőt, elmaradt a tavaszi államfőválasztáson szerzett szavazatszámtól is. Ezért, ahogyan az elmúlt öt évben, a következő öt évben sem lesz EP-képviselője ami a szakértő meglátása szerint komoly strukturális változásokat hozhat a felvidéki magyar politikában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×