eur:
394.83
usd:
367.47
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Facebook/Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Reagált a Máltai Szeretetszolgálat a budai intézményébe bejelentett venezuelai menekültek ügyére

A szervezet szerint az ügyintézéshez szükséges lakcímbejelentés a szociális munka általános gyakorlata, és az önkormányzati választások időpontja nem befolyásolja az intézmények címére bejelentett emberek számát.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közleményében azt írja az I. kerületi intézményébe bejelentett venezuelai menekültekkel kapcsolatban, hogy a szervezet a szükséges feladatát látta el akkor, amikor a Magyarországra legálisan érkezett, a letelepedésüket segítő programban résztvevő dél-amerikai embereket bejelentette a budai idősek otthonába.

A közleményben hozzáteszik: az érintett menekült családok hivatalos iratainak intézése Magyarországra érkezésük után kezdődik, és kisebb-nagyobb megszakításokkal, de öt éve folyamatosan tart. Budapesten a Fő utcai intézmény lakcímén érhetik el őket a hivatalok, amíg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítő programjában részt vesznek. A programból való kilépésük után – amikor például saját lakásba, esetleg önálló albérletbe költöznek – vagy elhagyják a magyar fővárost, vagy a szervezet kijelenti az érintetteket a Fő utcai címről.

Legutóbb idén januárban, azt megelőzően pedig 2023 őszén jelentett ki az ellátásból kikerült családokat az I. kerületi címről a karitatív szervezet.

Az ügyintézéshez szükséges lakcímbejelentés a szociális munka általános gyakorlata,

nemcsak a Máltai Szeretetszolgálatnál, hanem minden olyan szervezetnél, amely otthonukat elveszített személyekről gondoskodik – áll a közleményben.

Sajtóhírek szerint mintegy 800 menekült jutott lakcímhez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budai központjában. Az ellenzéki pártok szerint felvetődhet, hogy az önkormányzati választás miatt kaptak lakcímet a venezuelai állampolgárok az I. kerületi intézményben. A választási névjegyzék május 7-i adatai szerint 840 ember van erre a címre bejelentkezve.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tájékoztatása szerint 50-70 férőhelyes hajléktalan ellátó intézmények címére több esetben akár 400-500 személyt is bejelentenek a szociális munkások, hogy az érintettek különböző ellátásokat igénybe vehessenek. A feladat a szociális munka jogszabályban is rögzített része, és aki folyamatában figyelemmel kíséri ezt a tevékenységet, az tudja, hogy a választások időpontja nem befolyásolja az intézmények címére bejelentett emberek számát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×