eur:
393.14
usd:
364.19
bux:
72093.14
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Az európai parlamenti (EP-) választás levélben szavazóknak készült szavazólapjának jóváhagyott mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2024. május 9-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Medián: a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt is erősödött, a Kutyapárt a nagy vesztes

Nőtt a Fidesz–KDNP és a Tisza Párt támogatottsága is a Medián friss felmérése szerint. Hann Endre, a közvélemény-kutató cég ügyvezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy valószínűleg a DK–MSZP–Párbeszéd közös lista is küldhet majd képviselőt az Európai Parlamentbe, illetve a Mi Hazánk is stabilizálta a helyzetét.

A Medián május 27. és 29. között a HVG megbízásából készített reprezentatív felmérést. A közvélemény-kutatásban ezer szavazókorú magyarországi lakost kérdeztek meg arról, hogy a június 9-ei európai parlamenti választáson melyik listára adnák le a voksukat.

Hann Endre, a közvélemény-kutató cég ügyvezetője az InfoRádióban elmondta: az előző, április végén készített felmérésük során „még nem voltak annyira elszántak” a kormánypártok szavazói mint most, május végén. Hozzátette:

a választani tudó biztos szavazók körében kicsit erősödött a Fidesz–KDNP, amely 48 százalékon áll.

A Medián legfrissebb kutatása alapján a Tisza Párt a legerősebb ellenzéki párt, amely 29 százalékot ért el.

A DK–MSZP–Párbeszéd pártszövetség némileg gyengült (7 százalék), de Hann Endre szerint várhatóan nem lesz veszélyben az ötszázalékos küszöb átlépése az esetükben. A Mi Hazánk ugyanakkor egy kicsit erősödött (6 százalékon áll Toroczkai László pártja), a Medián ügyvezetője azt mondta, hogy úgy látszik, „stabilizálni tudták a helyzetüket” a legutóbbi két felmérésük alapján.

Mint fogalmazott,

a Momentum „bizonytalan helyzetben van, a küszöbön billeg”,

5 százalékos mostani eredményükkel izgulhatnak, hogy mi lesz a sorsuk jövő vasárnap. Hann Endre úgy véli, az elmúlt időszak egyik nagy vesztese a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, amely legutóbbi adatfelvételük óta két százalékpontot esett vissza, és ez az adat szerintük főként az elmúlt egy-két év teljesítményéhez képest számít jelentős gyengülésnek. „A politika egészéből kiábrándult és kevésbé elkötelezett szavazók a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól a Tisza Párthoz áramolhattak” – tette hozzá a Medián ügyvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×