eur:
394.83
usd:
367.49
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Háromváros Kerékpáros Fesztivál Békésben: még lehet regisztrálni

A tavaly az év kerékpárútjának választott Wenckheim-kerékpárutat is bejárhatják azok a biciklisek, akik indulnak a Háromváros Kerékpáros Fesztivál túráján.

"Ha autóval megyünk, túl gyorsak vagyunk és elhaladunk a látnivalók mellett, ha gyalog, akkor nem tudunk megtenni túl nagy távot, biciklivel viszont a napi 40-60 kilométer jól bejárható" – ecsetelte a kerékpáros turizmus előnyeit a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz) operatív vezetője.

Tombor Katalin szerint egyre népszerűbb itthon a kerékpáros turizmus, és egyre több a lehetőség is. Példaként említette a Fertő-tó környékét, a soproni vidéket, ahol több útvonalat kijelöltek, de szerinte a Felső-Tisza vidéke is rejtett kincs, a Zselic és a Cserehát is nagyon jól kerékpározható.

Ebbe a sorba illeszkedik a békési vidék, ahol csak Békéscsabához kapcsolódóan 105 kilométerre nőtt a kerékpárút-hálózat. Ott van a Wenckheim-kerékpárút is, amely az Aktív Magyarország pályázatán tavaly elnyerte az év kerékpárútja díjat. Most Békéscsaba, Békés és Gyula május 24. és 26. között harmadik alkalommal rendezi meg a Háromváros Kerékpáros Fesztivált.

Kocziha Attila, a Bihari Túrák Egyesület vezetője elmondta, a május 25-i túrára május 23-ig lehet regisztrálni, de ezenkívül is lesz számtalan program, előadások, kiállítások, gasztrokulturális események. Tavaly Győr volt a legtávolabbi, ahonnan érkeztek résztvevők, a legidősebb kerékpáros pedig 85 éves volt. A túra 58 kilométer hosszú, a táv fele a Kettős-Körös és a Fehér-Körös mentén, természeti környezetben, autómentesen halad.

A Maketusz applikációval segíti a kerékpáros turistákat. A kerékpárosbarát alkalmazás a túraútvonalak mellett a pihenőhelyeket, szervizpontokat, vízvételi helyeket, közmosdókat is megjeleníti. A térképes alkalmazás közösségi platform is, vagyis maguk a felhasználók is bejelenthetik, ha egy abban nem szereplő, de a kerékpárosok számára fontos helyszínt találnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×