eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pexels.com

Özönlenek a szorongó és öngyilkossági késztetéssel küzdő fiatalok a lelkisegély-vonalra

Tízezer fiatal hívta fel az év első négy hónapjában a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-vonalát és ötszázan közülük öngyilkosságot fontolgattak. Az anonim és ingyenes szolgáltatást nyújtó segítők hetente kétszer akkora traumával szembesülnek, hogy rögtön a 112-t kell tárcsázniuk.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelki segélyvonala évente 20 ezer megkeresést fogad. Nagyon aggasztó, hogy ezek a beszélgetések komorodnak, és egyre többször telefonálnak hozzánk olyan gyerekek, tizenévesek, akiknek gyermekvédelmi segítségre, orvosi segítségre, pszichiátriai segítségre van szükségük - mondta az InfoRádióban Reményiné Csekeő Borbála, az alapítvány szakmai vezetője.

"Az elmúlt négy hónapban 38 esetben volt olyan súlyos veszélyhelyzetről szóló konzultációnk, ahol nem volt elég a beszélgetés, és minden hónapra jut minimum két olyan eset is, ahol úgy ér véget egy beszélgetés, hogy a 112-t kell értesítenünk, azonnali segítségre van szükségük a minket megkereső gyerekeknek" – mondta a szakmai vezető

A szorongások és az általános lehangoltság mellett az önsértés és az öngyilkossági gondolat és késztetés az, ami az elmúlt években a legmeredekebben emelkedik.

Meglepő, mondta Reményiné Csekeő Borbála, hogy bár ezek a számok növekedtek már a Covid-járvány kapcsán életbe lépett korlátozások előtt is, de 2020-21-től egyértelműen meredekebb az emelkedés, és a folyamat nem talál egy platót. Egyre többen keresik őket öngyilkossági gondolatokkal, pedig tavaly is közel 1500 ilyen beszélgetésük volt.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány anonim és ingyenes lelki segélyvonala a nap 24 órájában hívható a 116-111-es telefonszámon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×