eur:
385.65
usd:
355.1
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Az európai parlamenti (EP-) választás levélben szavazóknak készült szavazólapjának jóváhagyott mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2024. május 9-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Így fognak kinézni az EP-választás szavazólapjai

Jóváhagyta az európai parlamenti (EP-) választás szavazólapjainak mintáit csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), az egyik a magyarországi, a másik a levélben szavazóknak készült.

Miután az NVB nyilvántartásba vette az EP-választáson induló listákat, és az erről szóló határozatok jogerőre emelkedtek, a testület következő feladata a szavazólapok adattartalmának jóváhagyása volt. Ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap „képét”, azt, hogy helyesen szerepelnek-e rajta a listát állító jelölőszervezetek és a lista első öt jelöltje, valamint a listákkal együtt megjelenő emblémák.

A jogszabály szerint az EP-választás szavazólapja a listák nevét az NVB által kisorsolt sorrendben tartalmazza:

  1. Megoldás Mozgalom,
  2. LMP - Magyarország Zöld Pártja,
  3. Demokratikus Koalíció - Magyar Szocialista Párt - Párbeszéd -ZÖLDEK,
  4. Második Reformkor Párt,
  5. Mindenki Magyarországa Néppárt,
  6. Momentum Mozgalom,
  7. Fidesz-Magyar Polgári Szövetség - Kereszténydemokrata Néppárt,
  8. Jobbik - Konzervatívok,
  9. Tisztelet és Szabadság Párt,
  10. Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
  11. Mi Hazánk Mozgalom.

Az NVB által elfogadott, hosszúkás, 530x210 milliméteres szavazólapon egy sorban szerepel a 11 lista.

Az NVB két külön szavazólapot hagyott jóvá, egyet a magyarországi és a külképviseleti szavazáshoz, amelyen a bal felső sarokban egy karika szerepel a bélyegzőlenyomatnak, amit a helyszínen látnak el pecséttel. A levélben szavazáshoz készített másik szavazólapon a pecsét helyén pedig a „levélben szavazás szavazólapja” felirat szerepel.

A szavazólapon szerepel a „szavazólap” megjelölés, a választás megnevezése (az Európai Parlament tagjainak választása), a szavazás napja (vagyis június 9.). Fel van tüntetve rajta az is, hogy csak egy listára lehet érvényesen szavazni. Azt is feltüntették, érvényesen szavazni a lista neve feletti körbe tollal írt két egymást metsző vonallal lehet. A szavazólapokat - a sarkok kivételével - kék színű sáv keretezi.

A szavazólap tartalmazza a lista sorszámát (egytől induló, folyamatos sorszámozással), alatta a jelölőszervezet logóját (a jelölőszervezetek logóját egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen kell feltüntetni), a szavazásra szolgáló kört, alatta a lista rövid nevét, alatta a jelölőszervezet teljes nevét és a lista első öt jelöltjének a nevét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×