eur:
392.64
usd:
362.67
bux:
72117.04
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: YouTube/kormany.hu

Elkezdődhet az Erasmus-per

Elfogadta a bírói testület azt a beadványt, amit hat egyetem, köztük a Semmelweis Egyetem nyújtott be 2023 májusában az EU Tanáccsal szemben az uniós bíróságon.

A beadványt azért nyújtották be az intézmények az uniós bíróságon,, mert az alapítványi fenntartású egyetemek számára megtiltották az EU-s pénzek kifizetését arra hivatkozva, hogy nem biztosított az intézmények autonómiája és transzparenciája. A döntés együtt jár az Erasmus+ csereprogramból és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programból való kimaradással is.

A Népszava számára most a bírói testület erősítette meg Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának múlt heti kijelentését, mely szerint két hete befogadták a beadványát, így elkezdődhet a per is hamarosan. Ez várhatóan másfél-két évig is eltart, ugyanakkor Merkely reméli, hogy az EU Tanács még idén úgy dönt, hogy visszalép a pertől – írja a Telex.

Ha az Orbán-kormány az év vége előtt végrehajtja a brüsszeli kéréseket, és a nevezett felsőoktatási intézmények ismét szerződhetnek az EU-val, akkor természetesen okafogyottá válik a per.

Merkely Béla a Népszavának adott interjúban furcsállotta, hogy bár „uniós szakemberek” azt állították nekik Brüsszelben, hogy a Semmelweis Egyetemmel semmi gond, a finanszírozás mégsem érkezett meg hozzájuk. Csakhogy a finanszírozás nem uniós szakemberek állításai nyomán, hanem hivatalos döntéseket követően nyílhat meg: vagy az EU Tanács megszünteti az eljárást vagy az EU Bírósága megsemmisíti a 2022. decemberi tanácsi határozatot. Bármi történik is, a Semmelweis Egyetemmel nem tehetnek kivételt, mert az uniós döntéshozatalnak nem az egyes intézményekkel és irányító testületekkel, hanem az alapítványi működés meghatározott aspektusaival van problémája.

Az egyetem a brüsszeli döntés miatt több tízmillió eurót veszített, köztük a részvételt egy 14,4 millió eurós nagy egyetemi pályázatban – állította az interjúban a rektor, aki szerint ezt az összeget kamatostul megkapják, ha megnyerik a pert.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Patriótákról: hétfőn lesz bejelentés, látni fogják, hogy nem a levegőbe beszéltem

Hosszú interjút adott péntek reggel a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Szerinte az ukrajnai háború ügyében az emberséges politika iránytűjét kell kézbe venni. Szerinte a francia Nemzeti Tömörülés várható választási győzelme egész Európára azonnal hatással lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×