eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Fokozottan érdeklődnek a magyarok az EP-választás iránt

Ha hihetünk a felmérésnek, akkor egyre többeket foglalkoztat a közélet, és választáson is rengetegen fognak részt venni.

Az Európai Parlament közlése szerint megjelent az európai parlamenti választások előtti utolsó Eurobarometer felmérés - írja a 24.hu.

A kutatás több fontos megállapítász is tett:

  • az európaiak 81 százaléka úgy véli, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzet miatt még fontosabb a választás;
  • 60 százalék érdeklődik a közelgő, június 6-a és 9-e között tartandó választások iránt;
  • az európai polgárok 73 százaléka szerint az EU-s intézkedések hatással vannak a mindennapi életükre;
  • egyre fontosabb kérdéssé válik a védelmi-, és biztonságpolitika;
  • va válaszadók fő problémái a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem (33 százalék), továbbá a közegészségügy (32 százalék).

Mi a magyarok véleménye?

A magyarok 70 százaléka mondja azt, hogy valószínűleg szavazni fog, ami 3 százalékpontos növekedést jelent 2023 őszéhez képest a magyar válaszadók esetében is, és 10 százalékpontos növekedést a 2019. február/márciusi felméréshez képest - írja a lap.

A megkérdezett magyarok 46 százalékának pozitív, 39 százalékának semleges és 14 százalékának negatív véleménye van az EU-ról.

56 százalék szeretné (az uniós átlaggal megegyezően), ha az EP szerepe nőne, 9 százalék azt támogatja, hogy maradjon meg a jelenlegi hatásköre, és 32 százalék véli úgy, hogy csökkenteni kéne az Európai Parlament befolyását.

A magyar válaszadók számára a közegészségügy kérdése a választások során megvitatandó legfontosabb téma (39 százalék), melyet szorosan követ (38 százalék) a munkahelyteremtés és a gazdaság támogatása, majd Európa jövőjének kérdése (35 százalék).

28 százalék gondolja úgy, hogy az EU védelmi politikája kampánytéma kellene, hogy legyen.

A magyar válaszadók többsége (40 százalék) az energiaellátás biztonsága és ennek infrastrukturális biztonsága a legfontosabb az EU jövője szempontjából. 34 százalék véli úgy, hogy a katonai védelem és a biztonság élvez prioritást, 33 százalék számára a versenyképesség, a gazdasági növekedés és az ipar a lényeg, de nem elhanyagolható az élelmiszerbiztonság és a mezőgazdaság sem, amit 31 százalék tartott kiemelten lényegesek.

77 százalék van azon a véleményen, hogy az Unió hatással van mindennapjaira, míg 23 százalékuk szerint nem ez a helyzet.

Ugyanígy, 77 százalék szerint az ország javára vált az uniós tagság (6 százalékponttal meghaladja az uniós átlagot), amely érték a 2023 őszi adatokhoz képest 4 százalékpontos növekedést mutat - teszik hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×