eur:
394.5
usd:
365.2
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Close up of Businesswoman signing contract on table in office. Business Deal concept
Nyitókép: thianchai sitthikongsak/Getty Images

Júniusi választások - fontos határidőre kell figyelniük egyes szavazóknak

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásához kapcsolódó, a szavazóköri névjegyzékkel összefüggő kérelmeket április 4-től lehet benyújtani a választási irodáknál.

A jogszabály szerint a szavazás kitűzésének időpontjától függetlenül csak a szavazást megelőző 66. naptól lehet a választási kérelmeket benyújtani a választási irodákhoz.

A választópolgárok az átjelentkezésre, a külképviseleti szavazásra jelentkezésre, a mozgóurna-igénylésre vonatkozó kérelmeiket nyújthatják be április 4-től.

Ennek legegyszerűbb és legbiztosabb módja, ha a www.valasztas.hu oldalon nyújtják be online azonosítással, vagyis a választópolgár döntése szerint ügyfélkapuval, telefonos azonosítással, elektronikus személyi igazolvánnyal vagy arcképes azonosítással. A kérelmek benyújthatók személyesen is a helyi választási irodákban, ehhez nincs szükség nyomtatvány előzetes kitöltésére, csak a személyazonosságát igazoló érvényes okmányt kell a választópolgárnak magával vinnie. Leadhatja a kérelmet a választási irodában a választópolgár kézbesítési meghatalmazottja is, és át is veheti a választási iroda döntését. A mozgóurnával vagy a regisztrációval kapcsolatos kérelmet a választó bármely helyi választási irodába is beküldheti postai úton.

A kérelmeket a Nemzeti Választási Iroda (NVI) automatikus döntéshozatali eljárásban bírálja el, így az esetek többségében a választópolgárok már néhány másodpercen belül értesülhetnek a döntésről. Az NVI a döntést a választó tárhelyére (https://tarhely.gov.hu/) küldi meg, de a kérelemben megadható más kézbesítési cím (e-mail vagy postacím) is. Akinek nincs tárhelye és más elérhetőséget sem ad meg, a lakcímére, postán kézbesítik a döntést.

Bizonyos kérelmeket a választás kiírásától függetlenül, folyamatosan be lehet nyújtani. Ilyen például a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok választási regisztrációja, a személyes adatok kiadásának megtiltása, a fogyatékossággal élők szavazásának segítése iránti kérelem vagy más uniós tagállam polgárainak választói névjegyzékbe vétele az EP magyar tagjainak választására.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×