eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
E-cigarettes on dark background in smoke, mocap, front view
Nyitókép: Aleksandr Pykhteev/Getty Images

Egyre több gyerek kap nikotinmérgezést itthon

Két év alatt majdnem háromszorosára nőtt a nikotinmérgezéses esetek száma a kiskorúak között.

Színes, modern csomagolás, könnyű használat − ezt kínálják a különböző hevítéssel működő ízesített cigaretták, az úgynevezett Elf Barok. 2022-ben illegálisan törtek be a magyar piacra. Terjesztésük tiltott Magyarországon, azonban most új verziójuk terjed hazánkban: ezek a Poco Barok, amelyeket sokkal tovább lehet szívni − számol be az rtl.hu. És ott van még a szintén népszerű snüssz is.

Míg a cigarettát 40 slukkból elszívják - ráadásul ott történik égési folyamat, ami miatt teljesen más hatással van a légzőszervrendszerre -, az ízesített elektromos cigarettánál lényegében sokkal nagyobb nikotinmennyiséget tud a fiatal bevinni, mert nincs vége 10 ezer slukkig − mondta Kimmel Zsófia, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ egészségfejlesztő referense.

Kórházaktól, orvosoktól és magánszemélyektől is kapnak bejelentéseket. Ezek alapján adataik szerint a kiskorúak körében jelentősen nőtt a nikotinmérgezéses esetek száma. 2019-ben még az összes eset 62,5 százalékában voltak érintettek 18 év alattiak,

2023-ra ez már elérte a 92,5 százalékot, és az esetszámok is növekedtek, két év alatt majdnem a háromszorosára.

Az RTL Híradónak nyilatkozó tüdőgyógyász, Mucsi János szerint mivel pontosan nem tudni, hogy milyen anyagokat tesznek ezekbe a cigikbe, hosszú távú káros hatásaik nem ismertek. A szakértő azonban úgy látja, hasonló egészségügyi károsodást okoznak, mint a sima dohánytermékek: gyulladást okoznak, légúti fertőzésre hajlamosítanak, lebénítják a tüdő csillószőreit. "Ami nem tiszta levegő, ami idegen anyag, az a tüdőnek árt" - figyelmeztetett.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerint az is probléma, hogy sokszor sem a szülők, sem a pedagógusok nincsenek tisztában az ilyen cigaretták káros hatásaival, ezért figyelemfelhívó kampányt indítottak.

A NAV is fellép az illegális kereskedelem ellen - akcióival eddig csaknem 76 ezer Elf Bart vont ki a forgalomból, ami akár gyerekek kezébe is kerülhetett volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×