eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Flags of the European Union and Hungary flying from poles outside an ornate building in the centre of Hungarian capital city of Budapest
Nyitókép: Richard Sharrocks/Getty Images

Magyarország további uniós források lehívására vált jogosulttá – erősítette meg az Európai Bizottság - a nap hírei

A pénzügyminiszter szerint az idén már növekedés várható a gazdaságban. Szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálatot vezet be a gyermekotthonok vezetőinél a Belügyminisztérium.

Magyarország további uniós források lehívására vált jogosulttá – erősítette meg az Európai Bizottság. A testület 3 hónapos értékelés után arra jutott, hogy az oktatási és képzési rendszer, illetve a nemek közötti egyenlőség területén végrehajtott reformok több milliárd eurónyi kohéziós forrás lehívását teszik lehetővé.

Megdőlt a kiviteli rekord tavaly 149,2 milliárd euróval, ezzel 4,7 százalékkal bővült Magyarország exportteljesítménye - ismertette a külgazdasági és külügyminiszter Antalyában. Szijjártó Péter kiemelte: a külkereskedelmi mérleg 3.480 milliárd forintos plusszal zárt. A tárcavezető a magyar földgázellátással kapcsolatban elmondta, hogy Bulgária és Törökország a következő időszakban is megbízható tranzitútvonalat fog jelenteni hazánknak.

A pénzügyminiszter szerint az idén már növekedés várható a gazdaságban, de mértékéről még vita van. Varga Mihály a Károli Szabadegyetemen tartott előadásán azt mondta: a kormány 3-4 százalék közötti növekedéssel számol, de egyensúly nélkül erre nincs esély.

Tíz éve alatt egyszer sem fordult elő, hogy a miniszterelnök kérést vagy kérdést intézett volna a korábbi köztársasági elnökhöz bármilyen kegyelmi ügyben – nyilatkozta Áder János a Kossuth rádióban. Az egykori államfő nem tartja helyesnek az eljárásrend megváltoztatását, még akkor sem, ha született egy rossz döntés.

Szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálatot vezet be a gyermekotthonok vezetőinél a Belügyminisztérium. Rétvári Bence államtitkár elmondta: teljes körű vezetési, személyi kompetenciákat, valamint szexuális devianciákat, függőségeket is vizsgálnak minden gyermekotthon vezetőjénél és helyettesénél. A vizsgálatokat nemcsak az új kinevezések előtt, hanem a jelenlegi intézményvezetőknél is elrendelik és a tervek szerint 2 évente megismétlik.

Átlagosan 20 százalékos alapbéremeléssel folytatódik az egészségügyi szakdolgozók béremelése a tavaly júliusi 18 százalékos emelés után. A kormány 200 milliárd forintot fordít az ápolók béremelésére. Az egészségügyi szakdolgozók keresete így 2010 óta a négyszeresére emelkedik, átlag alapbérük eléri az orvosi átlag alapbér 37 százalékát.

Ebben a hónapban érkezik a katonák visszamenőleges béremelése. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint márciusban kapják meg az átlagosan 11 százalékkal megemelt illetményüket a katonák a februári illetményükkel egyidejűleg, a béremelés januárig visszamenőleges.

Mintegy 10 ezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma februárban - hívta fel a figyelmet a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor ismertette: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint: az év második hónapjában 235 ezer fő szerepelt a nyilvántartásban, ami éves alapon 4 százalékos csökkenés.

A magas szakmai kompetenciával rendelkező harmadik országbeli állampolgároknak adható a Magyar Kártya - tudatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Csák János tárcavezető a képesítések köreként a matematikai, a természettudományos, a műszaki és az informatikai szakképzettségeket jelölte meg.

Lezajlott az energiamegtakarítások első aukciója - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium. A tárca hangsúlyozza, hogy a szervezett piac indulása új korszakot nyit a hitelesített energiamegtakarítások adásvételében.

Átlagosan öt ével hosszabb ideig élnek az emberek Európa nagyvárosaiban mint Budapesten – hívta fel a figyelmet a főpolgármester. Ennek javítása érdekében tervez új programokat indítani a főváros az egészségügy, a levegőminőség és a vízgazdálkodás fejlesztésére. Karácsony Gergely hangsúlyozta: a levegőminőség javítására továbbra is cél az autóforgalom csökkentése a fővárosban.

Országos akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP. Schmuck Erzsébet társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány gazdaságpolitikája miatt egyre-másra tűnnek fel veszélyes akkumulátorhalmok.

Megjelent a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal listája arról, hogy mely termékeknek, milyen mértékben csökkent a kiszerelése. A Nébih szerint a tételes adatbázis folyamatosan frissülni fog a bejelentések alapján. Ma indult a csökkentett kiszerelésekre vonatkozó kötelező tájékoztatás a boltokban.

Egy központi szervezet végezné a kórházak gyógyszerbeszerzését 2025 januárjától – írja a Népszava. Egy múlt héten megjelent kormányrendelet az országosan egységes szolgáltatás érdekében egyetlen szereplőre bízná a kórházakban alkalmazott orvosságok beszerzését. A győztest pályázat útján választhatja ki az általános politikai koordinációért felelős miniszter és a Nemzeti Koncessziós Iroda.

Az Európa-tanulmányok Hálózat megalapításáról írtak alá nyilatkozatot két fővárosi és a szegedi egyetem vezetői. Az együttműködésben konferenciákat szerveznek és műhelymunkába is kezd a Károli Gáspár Református Egyetem mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem.

A kaliforniai Berkeley Egyetem csapatát is megelőzve lettek bronzérmesek a Corvinus hallgatói Los Angelesben egy nemzetközi üzleti versenyen. A magyar csapat a világ legjobb 10 egyeteme közül kettőt is megelőzött a Marshall nemzetközi esetmegoldó versenyen.

Raisz Anikót az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlése alelnökévé választották - közölte az Energiaügyi Minisztérium. Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára az ENSZ Közgyűlésén Nairobiban hangsúlyozta, hogy Magyarország számára kiemelt fontossággal bír, hogy a környezetvédelem és a zöld átállás területén is a nemzetközi együttműködések alakítója lehessen.

Hivatalba lépett az új finn államfő. Alexander Stubb a parlamentben elmondott beszédében a demokráciát, a jogállamot és az emberi jogokat jelölte meg az ország külpolitikájának sarkalatos pontjaiként.

Az Európai Bizottság pénteken 50 millió euró támogatást hagyott jóvá az ENSZ palesztin menekültek segélyező ügynökségének, amelyet a jövő héten tervez folyósítani - jelentette be a brüsszeli testület. A bizottság január végén felfüggesztette a szervezet finanszírozását, és független vizsgálatot kért, miután az izraeli hatóságok azt állították, hogy az ügynökség több munkatársa részt vehetett a Hamász októberi, Izrael elleni terrortámadásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×