eur:
394.58
usd:
354.65
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána
Nyitókép: Pixabay

Eseti bizottságot állít fel a Fővárosi Közgyűlés a bicskei gyermekotthonban történtek miatt - a nap hírei

Összesen 1,8 milliárd forint kártérítést kapnak a Hableány-tragédiában elhunytak hozzátartozói. Március elsején Moszkvában temetik el Alekszej Navalnijt.

Eseti bizottság felállításáról döntött a Fővárosi Közgyűlés a bicskei gyermekotthonban történtek miatt. Az eseti bizottságnak március végi ülésén kell javaslatot tennie a rendelkezésre álló iratok és a személyes meghallgatások után. A közgyűlés támogatta a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés új rendszerét szabályozó együttműködési megállapodást. Március 1-jétől kedvezőbb áron lehet megvásárolni a Budapest-bérletet. A teljes árú havibérlet ára 8.950 forint lesz, és változatlanul érvényes a főváros egész területén a MÁV, a Volánbusz, valamint a HÉV járatain is. A BKK-járatokon ezentúl a Budapest-bérlet mellett a Pest vármegye- és az országbérletet is elfogadják.

Összesen 1,8 milliárd forintos követelést tartott jogosnak a bíró a Hableány-tragédiában elhunytak hozzátartozóinak kártérítési perében. Az áldozatok családtagjai közül 78-an jelentettek be kárigényt, összesen 4,3 milliárd forint értékben. Van, aki 5 milliót, és van, aki 80 millió forintot kap. A bíró kiemelte, hogy a kártérítés nem emberi életek pénzbeli értékéről szól, hanem az elszenvedett sérelem alapján az a díj, amely a hatályos jogszabályok alapján jár. A Viking-nek és a Panoráma Decknek az összeget 15 napon belül kell megfizetnie.

Hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban. Az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban elmondta: megszülettek az első támogatói döntések, megkezdődött a támogatói okiratok kiküldése. Ennek birtokában szükség esetén már előleg is igényelhető, és ha az elosztó engedélye rendelkezésre áll, megindulhat a modern napelemes rendszerek telepítése.

A magyar-szlovén-olasz földgázszállítási folyosó létrehozásáról is egyeztetett Rómában a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Antonio Tajanival a tárgyalása után kiemelte: Németország után Olaszország a második legfontosabb célország a magyar kivitel számára. 2023-ban pedig a 8 milliárd eurót is meghaladta a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke.

Oroszország nem jelent veszélyt azokra az államokra, amelyekből nem éri fenyegetés, a magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatos félelmei alaptalanok - jelentette ki Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője újságírók ellőtt. Orbán Viktor tegnap a V4-es országok prágai csúcstalálkozóján beszélt arról, hogy Magyarország nem akar újra közös határt Oroszországgal, mert a múltból ezzel kapcsolatban rossz tapasztalatai vannak.

Pénteken temetik el Alekszej Navalnijt Moszkvában - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője. Kira Jarmis közlése szerint a politikust a főváros központjától távol eső, Marjino városrész egyik templomában búcsúztatják, a temetés pedig a közeli temetőben lesz. A politikus holttestét csak több mint egy héttel elhunyta után, családja és munkatársai követelésére adták ki

Oroszország segítségét kéri a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület. Transznisztria szerint a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára. Az oroszbarát terület képviselői egy tiraszpoli kongresszuson beszéltek erről. A hivatalos nyilatkozat szerint a szakadárok az orosz Szövetségi Tanácsát és a Dumát kérik arra, hogy hozzanak intézkedéseket a terület védelme érdekében. Az orosz külügyminisztérium reagálása szerint megvizsgálják a kongresszus felhívását. A Dnyeszter melléki területen több mint 220 ezer orosz állampolgár él.

Háború nincs a küszöbön az Európai Unióban, de fel kell készülni a kockázatokra - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban. Ursula von der Leyen hangsúlyozta: sürgősen újjá kell építeni, meg kell erősíteni és modernizálni kell a tagállamok fegyveres erőit. Kiemelte: Európának törekednie kell a műveleti képességek következő generációjának fejlesztésére és gyártására, biztosítani kell a kellő mennyiségű eszközt és technológiai fölényt.

Támogatja a jogosítványokra vonatkozó uniós szabályok frissítését az Európai Parlament. A testület a tagállamokra bízná annak eldöntését, kell-e orvosi vizsgálat a vezetői engedély kiállításakor vagy meghosszabbításakor, illetve legalább kétéves próbaidőt írna elő a kezdő járművezetők számára. A szabálytervezet azt célozza, hogy a sofőrök felkészültebbek legyenek a valós vezetési helyzetekre.

Közvetlen repülőjáratokat indít a Wizz Air Budapestről Brassóba, Brüsszelbe, Bukarestbe, Jerevánba, Stuttgartba és Valenciába. Az új úti célokra júniustól indulnak repülők, továbbá sűrűbben közlekednek majd az athéni, a bázeli, a glasgow-i, a madridi, a máltai, a milánói, a nápolyi, a nizzai, a római, valamint a párizsi járatok. A Wizz Air különgépeket is indít a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseire Budapestről és Debrecenből.

Megdőlt tegnap az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord is. A HungaroMet közölte, hogy Körösszakálon 22 fokot mértek, a korábbi rekordot Sopron tartotta, 19,7 fokkal, azt még 1998-ban mérték. A fővárosban tegnap hajnalban Lágymányoson mindössze 9,1 fokig hűlt le a levegő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×