eur:
392.42
usd:
360.23
bux:
0
2024. július 15. hétfő Henrik, Roland
Schanda Balázs, Sulyok Tamás elnök (felső sor, b-j), valamint Juhász Miklós és Juhász Imre (alsó sor, b-j) alkotmánybírók az Alkotmánybíróság nyilvános ülésén az MTA szabályozása ügyében tartott határozathirdetésen 2022. november 15-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Másodszor lehet alkotmánybírósági elnökből államfő

Kocsis Máté bejelentette, hogy Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik a kormánypártok a köztársasági elnöki posztra.

Sulyok Tamás személyében nem először kerülhet alkotmánybírósági elnök az államfői posztra, hiszen 2005-ben éppen a mostani kormánypártok támogatásával választották meg köztársasági elnöknek Sólyom Lászlót, aki 1990-től 1998-ig állt az Alkotmánybíróság élén.

A Fidesz által jelölt Sulyok Tamás 2014 óta tagja a taláros testületnek, és 2016 november óta vezeti az Alkotmánybíróságot.

A most 67 éves jogász 1980-ban szerzett jogi diplomát a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. 1982-től 1991-ig jogtanácsos, 1991-től alkotmánybíróvá választásáig ügyvéd volt. 2000 és 2014 között osztrák tiszteletbeli konzul volt. 2005 szeptembere óta meghívott előadóként alkotmányjogot oktat a Szegedi tudományegyetem jogi karán. 2013-ban PhD fokozatot szerzett, kutatási témája az ügyvédség alkotmányjogi helyzete.

2015. március 30-án, április 1-i hatállyal, az Alkotmánybíróság teljes ülése a testület elnökhelyettesévé választotta, majd 2016. november 22-én az Országgyűlés az Alkotmánybíróság elnökévé választotta.

Sulyok Tamás tavaly októner 19-én az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt. Az interjú szerkesztett változatát itt elolvashatja, vagy akár meg is nézheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Érdemes ellenőrizni, hogy megkapta-e a rezsicsökkentett gázmennyiséget

Érdemes ellenőrizni, hogy megkapta-e a rezsicsökkentett gázmennyiséget

Közeleg július 31., amikor véget ér a gázfogyasztók számára a kedvezményes rezsiév. Ha valaki kételkedik az eddigi elszámolásokban, akkor ellenőrizni tudja, hogy hol tart a kedvezményes mennyiségből, illetve megkapta-e, ami a törvény szerint jár. A számlákat kell átnézni, ebben adunk segítséget.

"Hősként halt meg" - tudják, hogy ki volt a Donald Trump elleni merénylet áldozata

Egy 50 éves férfi a lányát és feleségét védte a testével amikor a lövöldözés elkezdődött.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Szamárköhögés: rendkívül érdekes és új folyamat indult el Magyarországon

Szamárköhögés: rendkívül érdekes és új folyamat indult el Magyarországon

Miközben a szamárköhögés-helyzet Magyarországon alig csillapodik, a járványügyi hatóság mostanra teljesen kiszámíthatatlanná tette heti adatközlését. Mindenesetre a friss számok azt mutatják, hogy talán mérsékelten javul a fertőzési szituáció az országban, második hete csökkent ugyanis a heti új gyanús esetek száma. Ami különösen érdekes a részletes számokból, hogy a fertőzés - legalábbis a kevés levett laborminta alapján - már nem a csecsemők körében terjed a leggyorsabban, hanem a 15-19 évesek, valamint a 40-49 évesek között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 15. 06:13
×
×
×
×