eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Infostart

Hatalmas tömeg demonstrált a gyermekek és áldozatok védelmében

A gyermekbántalmazás ellen és az áldozatok védelmében hirdetett demonstrációt péntek estére a Hősök terére több youtuber a kegyelmi ügy kirobbanása, valamint Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után. Nemcsak a tér, hanem az Andrássy út is megtelt emberekkel.

A tüntetést online tartalomgyártók szervezték, és felhívásuk szerint azért hirdettek demonstrációt, mert fontosnak tartják, hogy felemeljék a hangunkat az áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében. Gulyás Márton a "társadalmi kiállás" házigazdája a rendezvény kezdetén köszönetet mondott a megjelenteknek, hogy kiállnak az áldozatokért és a gyermekvédelem szükséges reformja mellett.

Utána Osváth Zsolt (Zshsowtime) szólalt fel, aki a rendszerszintű problémákra kívánta felhívni a figyelmet – tudósított a helyszínről az Index. Mindenkit arra kért, hogy kövesse be a @bantottak Instagram-oldalt. A cél, hogy a kormány helyett tudjanak cselekedni a gyermekvédelem érdekében – tette hozzá. Hangsúlyozta: nem kormányt jött megdönteni és minisztereket lemondásra felszólítani. Ugyan nem mindegy, hogy kik hozzák a döntéseket, de most jóval fontosabbak azok, akikért a döntéseket kell hozni.

Szabó Márton (Fókuszcsoport) a színpadra lépve arról beszélt, hogy létrehozták a haromkerdes.hu oldalt, ahol az áldozatok segítséget tudnak kérni. Mint mondta, minden gyermek megérdemli, hogy emberhez méltó körülmények között nőhessen fel, hogy minőségi oktatást kapjon, hogy bizalommal fordulhasson valakihez, ha bántják.

„A gyermekbántalmazás, a pedofília no go. Teljesen mindegy, hogy milyen oldalon áll valaki, egy közös biztos, hogy lesz bennünk: hogy bántja a lelkünk az igazságtalanság. (…) Nem csak egyénenként, de együtt is változást szeretnénk” – fogalmazott videóüzenetében Baukó Attila, alias Azahriah, aki nem tudott részt venni a demonstráción.

Tapasztó Orsi (Nemakarokbeleszólni) – örökbefogadó szülőként – azzal kezdte, hogy az ő gyerek már biztonságban van, de sokaknak ez nem adatik meg. „Mik a kéréseink? Hogy minden gyermekotthon kifogástalan hely legyen. (…) Ehhez olyan emberek kellenek, akik felismerik a szexuális visszaélések tüneteit. Szakemberek kellenek. Ellátórendszer, férőhelyek, nevelőszülők kellenek” – tette hozzá.

Fancsikai Eszter (Nemakarokbeleszólni) úgy fogalmazott, hogy „szeretnénk azt hinni, hogy egyszeri eset volt, a mi gyerekünkkel nem történhet meg ez. De ez nem igaz! Óvodában, iskolában, orvosnál, edzésen, intézményben... bárhol megtörténhet.” Közölte, egyetért a miniszterelnökkel: a gyermekbántalmazókat "miszlikbe kell szaggatni". Hozzátette, ha ezt ő teszi meg anyaként, akkor az önbíráskodásnak minősül, ezért van szükség valódi gyermekvédelemre és jól működő jogrendszerre.

Utolsóként Pottyondy Edina lépett a színpadra, aki egyebek mellett azt mondta, hogy „egy ilyen tüntetés nem változtatja meg a világot, de minket megváltoztathat! A gondolkodásunkat, a mentalitásunkat, a tanult tehetetlenségünket. 50 ezer demonstráló nem elég, de egy jó kezdet! Nem az út vége, az eleje.” Véleménye szerint a valódi gyermekvédelmet az oktatás, a szociális és az egészségügyi ágazat, valamint a gyermekvédelmi hatóságok megerősítése jelentené. Szükségesnek tartja olyan szigorú törvény megalkotását, amely az áldozatokat védi.

Gulyás Márton ezután bejelentette, hogy létrehozták az Utcáról lakásba egyesületet: egy hajléktalan gyermek részére alapot hoznak létre, hogy vasárnapig 25 millió forint gyűljön össze, hogy az ő lakhatása megoldódjon.

A tüntetés vége után a Hősök teréről több száz résztvevő átvonult a Lendvay utcába a Fidesz székházához, ahol egy ideig lökdösődött a székházat védő rendőrökkel.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×