eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
Vonat indul a Kőszeg vasútállomásról 2021. június 1-jén. Ezen a napon sajtótájékoztatót tartottak itt a Kőszeg-Szombathely vasútvonal teljes felújításáról.
Nyitókép: MTI/Varga György

Életeket mentett egy speciális tábla a soproni vasúti kereszteződésben

Nemcsak a sínen rekedt jármű vezetőjének és utasának, hanem a vonaton utazóknak is kockán forgott a testi épsége.

Tavaly decemberben egy soproni taxisofőr a kora esti órákban utasával együtt a vasúti pályára hajtott és elakadt, amikor a Kismartoni sorra akart kanyarodni a Kossuth Lajos utcáról, de elvétette a kanyart - írja az iho.hu. A gépjármű mintegy hetven métert haladt a síneken, mielőtt megállt.

Az esetet észrevette egy közei éjjel-nappali bolt egyik eladója, aki elmondása szerint éppen kiment dohányozni az üzletből. Elmondása szerint látta, ahogy a taxi a sínekre hajt, és átfutott az agyán, hogy ebből hatalmas katasztrófa is lehet, ha jön egy vonat. Odasietett az átjárónál kihelyezett táblához, felhívta a rajta látható telefonszámot és időben értesítette a vasúttársaság forgalomirányítóját.

A telefonhívásnak köszönhetően azonnal leállították a Sopron és Baumgarten közötti vasúti forgalmat, ennek köszönhetően a sofőr és utasa sértetlenül szállhatott ki az autóból,

melyet később a katasztrófavédelem szakemberei három óra alatt mentettek ki a sínek fogságából.

Az eltévedt gépjárműben tartózkodó két személy közvetlen életveszélyben volt, mivel a sötétben a vágányon lévő akadályt nehezebb észlelni a mozdonyvezetőknek, továbbá a vasúti járművek érzékelésére alkalmas áramkört a gépjármű gumikereke nem működtette, így a vágányon észrevétlenül maradva az ütközés elkerülése csak a szerencse kérdése - mondta Dávid Béla, a GYSEV biztonsági vezetője az eset kapcsán, hozzátéve, hogy a gépjárművezető nem mindennapi cselekedetével nem csak a saját, és utasa, hanem a vonaton tartózkodók testi épségét is veszélyeztette volna.

A GYSEV tavaly vezette be azt a biztonsági intézkedést, hogy vonalhálózata valamennyi vasúti átjárójában elhelyezte a kis zöld táblákat, amiken egy telefonszám és az átjáró pontos behatárolására szolgáló jelzés olvasható.

Egy telefonhívással azonnal és közvetlenül elérhető az a forgalomirányító munkatárs, aki az adott vasúti szakaszt kezeli, így szükség esetén meg tudja állítani a vasúti forgalmat.

A GYSEV felhívja a figyelmet arra, hogy a vasúttársaság vonalhálózatának egyes helyszínein található figyelmeztető táblákon különböző telefonszámok vannak attól függően, melyik központból irányítják az adott szakaszt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×