eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Nyitókép: Pixabay

Ingatlantulajdonosok, figyelem: gigabírság fenyeget

Ha tudná az ország lakossága, mi minden nem lehet csak úgy a kertjében, akár a bírságtól való félelem miatt is sokkal nagyobb rend lehetne a portákon. Egy tragédia kapcsán fontos erre újra rámutatni.

A Pénzcentrum beszámolója szerint szerda hajnalban hívást kapott a katasztrófavédelem a sóskúti Ady Endre utcából, ahol kigyulladt egy 150 négyzetméteres, rossz állapotban lévő családi ház. A tűzoltók Érdről két járművel vonultak a helyszínre, hogy eloltsák a 75 négyzetméterre kiterjedt lángokat, de sajnos egy embernek már csak a holttestét tudták kihozni a házból.

Az OKF közlése szerint az oltást nehezítette a házban és mellette felhalmozott lomtenger, ami a tűz terjedését is segíthette, és a menekülés esélyeit is ronthatta.

A tragédia kapcsán a cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a kertekben hulladékot nemcsak égetni, hanem tárolni is tilos, bírság is jár érte.

Ami a zöldhulladékot illeti - hiszen jön a metszési időszak -, azt is csak ott lehet égetni, ahol az önkormányzat ezt megengedi, akkor is, ha nincs tűzgyújtási tilalom; ezért is járhat bírság.

A tűzvédelmi bírság megfizetése ugyanakkor nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól. A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a több milliós összeget is elérheti - olvasható a cikkben.

Az sem megoldás, ha egyszerűen az udvaron hagyja az ember a zöldhulladékot: a jelenlegi szabályozás szerint a helyi tiltó szabályok vagy az esetleges általános tűzgyújtási tilalom miatt sem lehet felhalmozni a kertekben az éghető hulladékot (ágnyesedéket, leveleket). A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2A6-os harckocsik tanulmányozását. Az orosz Uralvagonzavod hadiipari üzemébe szállított, jó állapotú Leopard 2A6-os harckocsi nem a német Leopard-széria exportra szánt változata, hanem eredetileg a német hadsereg megrendelésére gyártották, így valószínűleg sok érzékeny technológiai vívmányt tartalmaz. Komoly korrupciós botrány robbant ki, amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni "győzelmi tervét" országa szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×