eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Hévíz, 2021. május 4. A Hévízi-gyógytó a Tófürdő épületeivel. MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László
Nyitókép: MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László

Kinyílnak a pénztárcák Valentin-napon

Negyedmillió vendégéjszakát hozhat a szerelmesek ünnepe a magyar szálláshelyeken.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai alapján a február 14-re regisztrált éjszakák száma 10 százalékos, február 16-18-i hétvégére várható forgalom pedig 12 százalékos növekedést mutat tavalyhoz képest − írta közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Mint kiemelték, a fürdővárosok vezetik az úti célok toplistáját, amelyen Hévíz évek óta dobogós. Az adatokból az is látszik, hogy valamennyi korosztály szívesen útra kel.

A Valentin-napi turisták fele-fele arányban érkeznek itthonról és külföldről február 14-én, a következő hétvégén, azaz február 16. és 18. között pedig nagyobb részben, 55 százalékban a hazai utazók töltik meg a szálláshelyeket. Mintegy 60 százalékuk vidéki desztinációkat választ a páros kikapcsolódáshoz.

A hazai vendégek főként a Balatont, Mátra-Bükköt és Budapest környékét, az országhatáron túlról érkezők pedig leginkább Bük-Sárvárt, a Balatont, valamint Debrecen és térségét fedezik fel a szerelmesek napján. A legnépszerűbb települések a fürdővárosok lesznek, melyek között Hévíz és Sárvár az éllovas. Míg a hazai vendégek körében Zalakaros szerepel a TOP3-ban, addig a külföldieknél Bük lett dobogós.

Hozzátették: a Valentin-napi hétvégén országszerte Németországból, az Egyesült Királyságból és Csehországból számíthatnak a legtöbb külföldi vendégre a szálláshelyek. Budapesten várhatóan a britek, spanyolok és olaszok lesznek többségben, míg vidéken főként Csehország, Ausztria és Németország turistái fordulnak majd meg a legnagyobb számban.

A Valentin-napon útnak induló bel- és külföldi vendégek körében is a szállodák a legnépszerűbbek: a vidékre foglalók 83 százaléka, a Budapestre érkezők 57 százaléka választott ilyen típusú szálláshelyet, ezen belül is elsősorban 4 csillagos hoteleket.

Az NTAK adatokból az is látszik, hogy a romantika közel azonos arányban indítja útnak a különböző generációkat: a fiatalok, a fiatal felnőttek és a középkorúak egyaránt nagyjából 20-20 százalékkal részesednek a Valentin napi előfoglalásokból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×