eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Gazdagodó és szegényedő politikus is van a vagyonbevallások alapján

A határidő január 31-i lejártáig eleget tettek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek az országgyűlési képviselők, a nemzetiségi képviselő és a nemzetiségi szószólók.

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény vagyonnyilatkozat-tételre vonatkozó szabályainak megfelelően az országgyűlési képviselők, a nemzetiségi képviselők és a nemzetiségi szószólók minden évben január 31-ig vagyonnyilatkozatot tesznek, amelyhez csatolják a velük közös háztartásban élő házas- vagy élettársuk és gyermekeik vagyonnyilatkozatát is. A nyilatkozatok a parlament.hu oldalon érhetők el a nyilatkozattevők nevei alatt.

Orbán Viktor miniszterelnöknek a vagyonnyilatkozata szerint 10 millió forintos megtakarítása van egy, a feleségével közös bankszámlán (ez nem egészen 4 millióval kevsebb a tavalyi összegnél). A keresete miniszterelnökként és képviselőként bruttó 5,7 millió forint, és 200-500 ezer forintos jövedelme származik könyvkiadás után járó honoráriumból. Nem adta el sem felcsúti házát, sem a XII. kerületi lakás fele részét, amelyek korábban is szerepeltek a bevallásában.

Novák Katalin köztársasági elnök megtakarításai egy év alatt mintegy 10 millió forinttal csökkentek, 31 millió forintos bankszámlaegyenlegről számolt be. Továbbra is bérbe adja lakását, ebből 200-500 ezer forintja van havonta. (Államfői fizetését nem kell szerepeltetnie a nyilatkozatban, de ismert, hogy havi mintegy 5,2 millió forintot kap, egyébként élete végéig.)

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter 26 millió forinttal növelte megtakarítását, amely most 271 millió forintot tesz ki. Találmányának szabadalma jól hoz a konyhára: 204 millió forintot tehetett zsebre ebből a forrásból. Van 14,9 millió forintos tartozása egy magánszemély felé (ez 1 millióval csökkent), illetve birtokol szántókat, erdőket és réteket.

Varga Mihály pénzügyminiszternek hat ingatlanban vagy ahhoz kapcsolódó garázsban van tulajdona. 28,4 millió forintnyi állampapírral, 11,6 millió forint befektetési jeggyel, 7 millió forint devizával rendelkezik. 62 millió forintos tartozása van (magánszemélynek).

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter sok állampapírtól szabadult meg: 90 helyett már csak 10 millió forintot tartott ilyen megtakarításban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter befektetési jegyből birtokol 46 millió forintnyit, és most 16 millió forintot tart a bankszámláján (10-zel kevesebbet a tavalyinál). Továbbra is tartozik a szüleinek 30 millió forinttal.

Lázár János építési és közlekedési miniszter ingatlanainak száma 43-ra növekedett, illetve vásárolt újabb földeket, mintegy 25 hektárnyit.

Matolcsy György eladta balatonakarattyai házát, ahogy csopaki üdülőjét is. Megtakarítása 118 millió forinttal lett kevesebb, jelenleg 120 millió forint.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke 18,3 millió forintot tart értékpapírban és havi 1-5 millió forinthoz jut az Altus Portfólió Kft. tulajdonosaként. Bekerült a vagyonnyilatkozatába egy 2000 négyzetméteres telek. Kölcsönadott 199,3, illetve 10 millió forintot. 432,3 millió forintot lakásvásárlás-foglalóként szerepeltet a vagyonnyilatkozatában.

Ungár Ferenc, az LMP társelnöke és frakcióvezetője mintegy 12 millió forintos bankszámlaegyenleggel és több mint 9 millió forint devizával rendelkezik. Még mindig negyedrészben tulajdonosa egy 340 négyzetméteres II. kerületi családi háznak. Egy bizalmi vagyonkezelőtől havi 11 millió forintja van, illetve számlakövetelésként szerepel a bevallásában 99 millió forint.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×