Az Amerikai Sörfőzők Szövetségének definíciója alapján három tényezőből vezethető le a kézműves sörfőzde fogalma. Legfeljebb 702 liter sört gyárt egy évben, túlnyomóan tradicionális alapanyagokat használ, és a termelésben részt nem vevő alkoholipari szereplők tulajdonrésze nem magasabb mint 25 százalék – mondta Fetter Bálint az InfoRádióban. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány junior elemzője szerint ezek alapján egy független, lokális ismertséggel rendelkező főzde képe rajzolódhat ki, amely nem rendelkezik túl nagy marketing kerettel, így ritkán tesz szert globális ismertségre.
Fetter Bálint arról számolt be, hogy 2016-ban a világszerte működő 19 ezer sörfőzdéből 17 700 volt kézműves. A legtöbb, közel ötezer az Amerikai Egyesült Államokban működött, míg Európában az Egyesült Királyságban megközelítőleg 1600. A kontinensen a 2015-től 2020-ig terjedő időszakban a kisüzemi főzdék száma megduplázódott – tette hozzá.
2022-ben a globális kézművessör-piac értéke megközelítőleg 103 milliárd dollárt tett ki, és 2032-re várhatóan 282 milliárd dollár lehet a szegmens értéke,
tehát további bővülés várható – mondta az elemző.
Magyarországon a rendszerváltozást követően jelentek meg nagyobb számban kisüzemi sörfőzdék, nagyjából 400, de ma már csak körülbelül 80 családi, kisebb sörfőzde működik, a többi a 90-es években meglehetősen hamar tönkrement – mondta Fetter Bálint.