eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pexels.com

Amíg a repülő olcsóbb, mint a vonat, nem lesz kibocsátáscsökkenés

Kiemelt időszakokban kétszer annyiba kerülhet a vonatjegy, mint a repülőjegy, miközben a vasúti utazás 80 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár. A Greenpeace Magyarország bővítené a vasúti összeköttetéseket és megfizethetővé tenné a környezetbarát közlekedést.

Tizenkét európai főváros és Budapest közötti utazási lehetőségeket vizsgálta az év legforgalmasabb napjain a Greenpeace Magyarország, és a 12 célpontból hét esetében az átlagos jegyár az olcsóbb volt repülővel, mint a vonattal.

Perger András, a szervezet klíma- és energiakampány-felelőse szerint két fő oka van annak, hogy az utazók a légitársaságokat választják: az egyik, hogy hamarabb találnak kedvezőbb árú jegyet a repülőgépre, mint a vasútra, a másik, hogy a foglalásokat is sokkal korábban kezdhetik meg. Példaként hozta fel a karácsonyi járatokat, amelyekre már szeptemberben meg lehetett vásárolni a repülőjegyeket, vonat esetében ugyanerre csak novemberben nyílt meg a lehetőség.

A szakértő kiemelte, hogy átlagosan az unióban 80 százalékkal alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátás, ha valaki vonatra ül repülőgép helyett, de ahhoz, hogy a vasúttársaságok kerüljenek helyzeti előnybe, számos politikai döntést kell hozni.

Mivel a kerozinért jelenleg nem kell forgalmi adót fizetni, a legfontosabbnak az adókedvezmények megváltoztatását tartja, és zöld áram bevezetését szorgalmazza a vasúttársaságoknál, és hasonlóan járna el a jegyárak adótartalmával is.

Perger András arra figyelmeztetett, hogy amíg a kontinensen a kibocsátások csökkenő, stagnáló tendenciát mutatnak, addig a közlekedésben növekednek. Szerinte hiába nő a megújuló energiaforrások szerepe a villamosenergia-termelésben, ha a közlekedésben továbbra is meghatározó aránya van az olajnak, Magyarországon és az Európai Unióban is növekedni fog a szén-dioxid-kibocsátás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×