eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
iszlám temető
Nyitókép: Unsplash

Nemsokára épülhet az ország első iszlám temetője

Eddig csak meglévő temetők elkülönített parcelláiban volt lehetőség muszlim temetésre, ám vészesen fogytak a szabad helyek.

Hamarosan elkezdődik az első saját tulajdonú muszlim temető építése az országban, a Magyar Iszlám Közösség már megvásárolta a földterületet és megkapta a Miniszterelnökség elvi hozzájárulását - írja a 24.hu. A temető pontos helyét a szervezet még nem hozta nyilvánosságra, egyelőre azt lehet tudni, hogy Budapest határában, az M0-s autópálya közelében lesz.

„Elhamdulillah, a mai napon kifizetésre került a leendő muszlim temetőnek szánt földterület. Ha minden rendben lesz, 1-2 éven belül, mire betelik a budapesti iszlám parcella, megnyithatjuk a saját temetőnket! Amin”

- írta Facebook-bejegyzésében Bolek Zoltán, iszlám közösségi vezető.

Bolek Zoltán azt nyilatkozta, Magyarországon nincsenek nyilvántartva a muszlim vallásúak, és több iszlám szervezet is működik párhuzamosan. A hazai muszlim közösség lélekszámát 50 ezer körülire becsüli, ehhez jön még hozzá az egyre több ide érkező vendégmunkás és diák.

Iszlám temetői parcellák vannak jelenleg Magyarországon, hivatalosan először 1919-ben volt muszlim hagyományok szerinti temetés az országban, a budapesti Kozma utcai sírkertben. A vallási vezető elmondta, azért kellett új földterület után nézniük, mert a budapesti parcella rövidesen megtelik. A fővároson kívül Pécsen és Debrecenben vannak temetőben kialakított parcellák, amiket muszlimok használnak.

Bolek Zoltán szerint a tervezéskor még 40 millió forinttal számoltak, azonban azóta rájöttek, ennél többre lesz szükség.

A szükséges forrást adományokból tervezik összegyűjteni, továbbá Törökországból is érkezhet támogatás.

Az új temetőben a szertartások az iszlám hagyományok szerint zaljanak majd, amelyek szerint például tilos a hamvasztás. A halottat lepedőbe burkolják, és úgy helyezik végső nyugalomra, hogy lábai Mekka felé mutatnak.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×