eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Palesztin civilek menekülnek Gáza városából 2023. november 2-án, az izraeli haderő gázai övezeti hadművelete idején.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Súlyos kijelentést tett az ENSZ-főbiztos a gázai állapotokról

A Gázai övezetben élő palesztinok „totális borzalomban” élnek – jelentette ki szerdán Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki egyben aggodalmát fejezte ki a további erőszakos cselekmények miatt.

A világszervezet tisztviselője genfi sajtóértekezletén hangoztatta, két hónappal a Hamász és más palesztin fegyveres csoportok által Izrael ellen elkövetett szörnyű támadások után, a gázai civileket Izrael továbbra is könyörtelenül bombázza és kollektíven bünteti. Türk egyben az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére és a túszok szabadon bocsátására szólított fel.

Izrael az után indított háborút a Hamász ellen a Gázai övezetben, hogy az övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert megöltek, mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 240 ember elraboltak.

A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint a Gázai övezetben 16 248 ember halt meg az izraeli bombázásokban, 70 százalékuk nő és gyerek.

Az osztrák diplomata katasztrofálisnak nevezte az övezetben a humanitárius helyzetet, és felidézte Martin Griffiths, humanitárius ügyekért felelős ENSZ-főtitkárhelyettes szavait, aki

„apokaliptikusnak” nevezte a helyzetet. „A gázai palesztinok teljes borzalomban élnek, ami csak rosszabbodik”

– tette hozzá főbiztos. Kifejtette: megnövekedett a kockázata annak, hogy a legsúlyosabb erőszakos bűncselekményeket, népirtást, emberiesség elleni bűncselekményeket és háborús bűncselekményeket követnek el.

A főbiztos továbbá aggodalmát fejezte ki a jelenlegi és korábbi magas rangú izraeli tisztviselők, valamint a Hamász képviselői által tett dehumanizáló kijelentések miatt is.

„A történelem megmutatta, hová vezethet ez a fajta nyelvezet”

– tette hozzá. „Ez nem csak elfogadhatatlan, de egy illetékes bíróság az ilyen kijelentéseket atrocitások elkövetésére való felbujtásnak minősítheti” – emelte ki Volker Türk.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×